Annons
Nyheter

Klimatsmarta resor - en klassfråga

Med det ökande klimathotet växer "klimatsmarta" resor i popularitet. Men alla har inte möjlighet att hoppa på tåget. - Trenden är inom den övre medelklassen, säger Greger Henriksson, miljöforskare vid KTH.(TT)
Publicerad 25 mars 2019

När miljöfrågan nu tar allt större utrymme är inte kommersiella aktörer sena att haka på trenden. Det gäller även researrangörer.

De senaste månaderna har klimatsmarta alternativ till den traditionella flygchartern poppat upp som svampar ur jorden, i försök att möta en allt större efterfrågan från medvetna konsumenter. Som exempel kan nämnas Ving som nylanserar tågresor till Europa samt SJ som planerar en ny tjänst för att underlätta bokande av tågresor i Europa. Under 2018 ökade dessutom försäljningen av Interrailkort i Sverige med nästan 50 procent jämfört med föregående år, enligt Silverrail Technologies som sedan 2015 ansvarar för distributionen av Interrailkort.

Annons

Thailand inte lika häftigt

Samtidigt ökar privata initiativ med klimatsmart resande i fokus allt mer - såsom Facebookgruppen "Tågsemester" som vuxit från 4 000 till omkring 73 000 medlemmar på runt ett år, och vars grundare nu står redo att lansera Sveriges första renodlade tågresebyrå.

Men det är långt från alla som har resurserna att haka på trenden, säger Greger Henriksson, docent vid KTH som bland annat forskat kring svenskarnas resvanor ur klimat- och miljöaspekten.

””

Dyrare med tåg

Flera nätbaserade sajter erbjuder i dag tjänster som kan beräkna klimatavtryck för den planerade semestern beroende på om man väljer att ta flyget, tåget eller bilen, och även beroende på hur man väljer att bo. Men att skippa flyget och ta tåget till semestern kräver både mer tid och en fetare plånbok, menar Henriksson, som själv semestrar mycket med tåg.

””
””

Fossilfri ö

Global turism står enligt studier i dag för runt åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, något som den nya klimartsmarta resetrenden har tagit fasta på. En av de arrangörer som kanske tagit det längst är projektet "Zero Vacation" på Lidö i Stockholms skärgård. Tillsammans med oljebolaget Neste, i dag en av världens största producenter av förnybar diesel, har Lidö värdshus och Skärgårdsstiftelsen tagit fram ett semesterpaket som ska vara helt fritt från utsläpp.

Maten är lokalproducerad, transporten utsläppsfri och solpaneler värmer upp semesterstugan. "Zero Vacation" är en del av det större projektet "Zero Island", som syftar till att göra Lidö helt fossilfritt under ett år för att visa att en generell omställning i samhället är möjlig.

Hugo Olofsson, som tillsammans med Olle Tejle driver Lidö värdshus, säger att steget att göra Lidö fossilfritt inte är jättestort - och att planen är att fortsätta konceptet även efter att det årslånga projektet tagit slut.

””

"Ingen lyxsemester"

Annons

För runt 3 000 till 5 000 kronor natten - inklusive hållbar helpension - kan den som vill semestra utsläppsfritt från och med i sommar ta in på värdshuset.

””

Greger Henriksson anser att det inte nödvändigtvis är negativt att det är främst är den mer välbeställda gruppen som nu ser över och försöker ändra sina resvanor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons