TT-Inrikes

KI till Irans ambassadör: Släpp Djalali

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Karolinska institutet (KI), Kungliga vetenskapsakademien och svenska Amnesty kräver i ett brev till Irans ambassadör i Stockholm att Ahmedreza Djalali ska släppas fri. Iraniern Djalali är bosatt i Sverige med sin fru, har permanent svenskt uppehållstillstånd och forskar i katastrofmedicin vid KI.(TT)

Karolinska institutet (KI), Kungliga vetenskapsakademien och svenska Amnesty kräver i ett brev till Irans ambassadör i Stockholm att Ahmedreza Djalali ska släppas fri.

Iraniern Djalali är bosatt i Sverige med sin fru, har permanent svenskt uppehållstillstånd och forskar i katastrofmedicin vid KI. För snart två år sedan greps han i Iran där han anklagats för samröre med den israeliska säkerhetstjänsten och tvingats skriva under ett erkännande.

Han är dömd till döden.

"Vi kräver att de iranska myndigheterna snarast upphäver hans dödsdom och omedelbart och ovillkorligen släpper honom och alla anklagelser mot honom, då vi menar att doktor Djalali är en samvetsfånge", skriver KI:s rektor Ole Petter Ottersen, Kungliga vetenskapsakademiens generalsekreterare Göran K Hansson och svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors i brevet.

De vill få till stånd ett möte med ambassadören och skriver att Djalali bör få regelbunden rättshjälp och möjlighet att kontakta sin familj.