TT-Inrikes

Hajen som gärna tar sig en sallad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.(TT)

Skovelhuvad hammarhaj, eller bonnethead som den också kallas, är visserligen inte vegetarian, men den käkar gärna vegetariskt då och då.

– Fram till nu har de flesta trott att hajar fått i sig sjögräs av misstag när de varit på jakt efter krabbor och annat som lever bland sjögräset, säger Samantha Leigh, expert i ekologi och evolutionär biologi vid University of California och en av medförfattarna till en studie om den växtätande hajen, till AFP.

Mest växter

Studien visar att den skovelhuvade hammarhajens diet till 62 procent består av växter, resten är kräftdjur och blötdjur.

Denna haj har inga problem att smälta sjögräs - med hjälp av ett matsmältningsenzym tar den till sig näringsämnen som växten innehåller. Den är alltså allätare, den första hajart man hittat som kan livnära sig på både vegetarisk och animalisk kost.

Resultatet förvånar forskarna eftersom hajens matsmältningssystem är väldigt likt närbesläktade, strikt köttätande arters.

Fler vegetariska?

Den meterlånga skovelhuvade hammarhajen lever vanligtvis vid USA:s kust mot Atlanten och i Mexikanska golfen. Den är nära besläktad med den mer välkända stor hammarhaj, som blir upp till 3,5 meter lång och väger omkring 250 kg.

Det utesluts inte att man kan hitta fler hajar med vegetariska tendenser - detta beskrivs som en av de första studierna av enzymaktiviteten i hajars magar.