Glutenfria trenden kritiseras
När allt fler testar glutenfritt utan att lida av glutenintolerans förringas sjukdomen, anser Liselotte Pagmert, som har en åttaårig glutenintolerant dotter.
””
Sverige och Finland ligger högt - 2 procent av befolkningarna lider av celiaki eller glutenintolerans, jämfört med 1 procent i resten av världen. Det finns olika teorier om vad som ligger bakom detta, berättar Anneli Ivarsson, barnläkare och forskare vid Umeå universitet och en av världens ledande forskare på celiaki.
Kritisk till trenden
””
Hon är kritisk till trenden med glutenfritt.
””
Att glutenfritt skulle vara en viktminskningsmetod är en feltolkning, menar hon.
””
De som ändå mår bättre av glutenfritt kan ha lidit av glutenintolerans utan att veta om det, förklarar hon.
Viktig produktgrupp
På Celiakiförbundet säger pressekreteraren Anna Maria Schröder att framför allt företag just nu vill veta mer om celiaki.
””
Men den glutenfria trenden har en baksida.
””
Både Coop och Ica har märkt en kraftigt ökad försäljning. Enligt analysföretaget Nielsen Scantrack omsätter glutenfria varor 400 miljoner kronor i svensk dagligvaruhandel, en ökning med 50 procent på tre år.
Eget smörpaket
Liselotte Pagmerts åttaåriga dotter Milje fick diagnosen celiaki som ettåring.
””
Varannan månad får de hämta ett subventionerat matpaket via apoteket med en mängd glutenfria basvaror.
””
Trenden med glutenfritt märker de tydligt.
””
TT