Annons
Nyheter

Giftig delikatess tittar fram

Murkelsäsongen är här. Under våren går stenmurklan att plocka i skog och mark, en giftsvamp som vissa anser vara en delikatess men som Livsmedelsverket avråder helt ifrån att äta. Stenmurklan, den mest omtalade sorten ur murkelfamiljen, har nu börjat dyka upp i barrskogar och på hyggen.(TT)
Publicerad 19 april 2015

Stenmurklan, den mest omtalade sorten ur murkelfamiljen, har nu börjat dyka upp i barrskogar och på hyggen. Men stenmurklan innehåller giftet gyromitrin som kan orsaka allvarlig förgiftning om svampen äts rå eller inte tillagas på rätt sätt. Gyromitrin kan ge lever- och njurskador och magbesvär och i värsta fall leda till döden. Giftet är också cancerframkallande, enligt finländska livsmedelssäkerhetsverket.

””

I Sverige är försäljning av stenmurklan förbjuden sedan 1996. Livsmedelsverket avråder helt från att äta svampen, till skillnad från kollegerna i Finland som anser att rätt sorts förvällning kan få bort nästan allt gift. Även Pelle Holmberg brukar vid sina kurser varna för att plocka och äta stenmurklan, men det finns ändå de som gör undantag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons