Annons
Nyheter

Gifter i ekoägg "oacceptabelt"

Nivåerna av miljögifterna dioxin och PCB är tre gånger högre i ekoägg än i de konventionella. Livsmedelsverket (SLV) anser att det är oacceptabelt och manar branschen att åtgärda problemen.(TT)
Publicerad 27 oktober 2016

Det är tidningen ATL som tagit del av SLV:s rapport sedan tidningen Land Lantbruk i början av månaden avslöjat resultaten av myndighetens provtagningar på ägg. I rapporten slår verket fast att det är "oacceptabelt" med de höga gifthalterna i ekoäggen, eftersom ägg innehåller viktiga näringsämnen och ingår i en varierad kost.

Företagens ansvar

Annons

Myndigheten slår fast att det är företagens ansvar att se till att livsmedlen är säkra. Den som äter ett genomsnittligt ekoägg i dag ökar det dagliga intaget av dioxiner och dioxinlika PCB med hela 40 procent. Under de senaste tio åren har halterna i ekoäggen ökat med i snitt sex procent per år.

Verket lovar att samverka med branschen för att försöka komma tillrätta med problemen.

””

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Då kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att öka.

Fiskmjöl möjlig orsak

Branschorganisationen Svenska Ägg har åter pekat ut fiskmjölet som en möjlig orsak.

"För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg i ett skriftligt uttalande.

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons