TT-Feature

Kyla och mord i hyllade "Wind River"

TT-Feature Artikeln publicerades

Med manusen till "Sicario" och "Hell and high water" har Taylor Sheridan blivit en av USA:s mest hyllade manusförfattare. När han nu har regidebuterat med "Wind River" har applåderna blivit ännu starkare. Och Jeremy Renner tvekade aldrig om att tacka ja till huvudrollen.(TT)

– Det var så fantastiskt välskrivet, samtidigt som det var en viktig berättelse, säger Renner till TT.

Frös ihjäl

I "Wind River" spelar han en man som uppe i det karga och snötäckta Wyoming arbetar för myndigheten United States Fish and Wildlife Service. I Wind River-reservatet hittar han liket efter en ung kvinna som har blivit våldtagen och frusit ihjäl under sin flykt. Tillsammans med en FBI-agent (Elizabeth Olsen) försöker han ta reda på vad som har hänt.

– Det som lockade mig var kombinationen av att gestalta en machoman till det yttre, men som är väldigt känslig och som har traumatiska upplevelser i det förflutna, säger Renner.

– Manuset gav mig möjlighet att utforska den här oerhört komplicerade personen.

Körde snöscooter

Jeremy Renner tyckte inte att det var jobbigt att göra research kring sin rollfigurs jobb, möjligtvis krävde det lite extra för honom att lära sig att köra snöscooter.

– Däremot handlade det mycket om det inre, om att hålla inne med känslor och inte minst om sorg och förlust och om hur man existerar med detta. Det var tufft.

Såväl "Sicario" och "Hell and high water" liksom "Wind River" (som Sheridan har skrivit och även regisserat) har kallats "moderna västernfilmer". Renner konstaterar att han egentligen är emot att genrebestämma filmer på det sättet.

– Å andra sidan så finns det en enkelhet i berättandet som gör att jag förstår liknelsen. Jag köper det.

"Ett unikt sätt"

Renner har medverkat i en rad storbudgetfilmer som "The Bourne legacy", "Mission impossible" och "Avengers". Vilken är skillnaden mot att göra en mindre indiefilm som "Wind River"?

– Man blir mer av en enhet. Alla arbetar tillsammans på ett unikt sätt. Dessutom var den här berättelsen baserad på sanna händelser vilket gjorde att det fanns en tyngd i den som man sällan känner annars. Autenticiteten var oerhört viktig. Det kändes nästan som att vara på en teaterscen.