TT-Feature

SD hotar med hotellbojkott

TT-Feature Artikeln publicerades

Sångaren Peter Jezewski avbokas från spelningar på ett hotell i Karlstad eftersom han uttalat stöd till stora delar av Sverigedemokraternas politik. - Det är ett påhopp på yttrandefrihet och demokrati, säger Jezewski till TT.(TT)

I samband med en spelning på Sverigedemokraternas (SD) sommarfestival i Sölvesborg i helgen sade den tidigare The Boppers-sångaren Peter Jezewski i en intervju med Expressen att han sympatiserar med stora delar av partiets politik. Nu har fem av hans julspelningar på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad avbokats.

– Jag skulle offentligt be om ursäkt eller så skulle de ställa in spelningarna, säger Jezewski till TT.

Bombhot mot hotellet

Efter att avbokningen blev känd har hotellet bombhotats. Polisen utgår från att hotet har en koppling till avbokningen.

– Det finns ingen anledning att tro något annat. Det fanns ett budskap i det hotsamtal som ringdes in som inte kan tolkas på något annat sätt, säger Tommy Lindh, pressinformatör vid Värmlandspolisen, till TT.

– Vi finns kvar på platsen i trygghetsskapande syfte men några andra åtgärder kommer vi inte att vidta. Det är inte aktuellt att evakuera hotellet, säger Tommy Lindh.

Representanter för hotellet vill inte kommentera hotet.

Hotellets direktör Åsa Gunnarsson har tidigare sagt till Expressen att de inte kan samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

SD kan ställa in

På grund av avbokningen hotar Sverigedemokraterna med att ställa in alla partiets bokningar hos kedjan Best Western, som Hotell Gustaf Fröding är en del av, om inte Peter Jezewski får en ursäkt, rapporterar Expressen.

Best Westerns Sverigechef Johan Michelson säger till tidningen att man för en dialog med Hotell Gustaf Fröding.

– Antingen ber hotellet om ursäkt eller så står man fast vid sitt beslut. Men om de väljer att stå fast så kan de inte längre vara medlemmar i Best Western, säger Michelson till Expressen.

2008 höll partiet sitt riksårsmöte på just Hotell Gustaf Fröding. Enligt Michelson har det drabbat hotellet ekonomiskt att de tidigare tagit emot SD, något som ska ha påverkat beslutet att avboka Jezewski.

Inte en politisk handling

Flera svenska artister har under sommaren tackat nej till att uppträda på Sverigedemokraternas festival sedan det blev känt att det var just SD som var arrangörer. Jezewski tvekade dock aldrig över att tacka ja.

– För mig var inte det här en politisk handling utan mer min rättighet att spela var som helst, säger han till TT.

Flera partiledare för riksdagspartierna, senast Moderaternas Anna Kinberg Batra, betecknar SD som ett rasistiskt parti, men Jezewski upplever ingen rädsla för att ses som rasist.

– För det första är jag inte rasist och för det andra har jag invandrarbakgrund. Mamma var svenskfödd av polska föräldrar och min pappa kom från kriget, och det var just det här han slogs för: yttrandefrihet och demokrati, mot kommunismen och nazismen.

"Jag är inte rasist"

TT: Vad är det i SD:s politik du sympatiserar med?

– Jag är inte rasist, men jag är inte särskilt förtjust i dagens invandrarpolitik. Det är en helt annan sak. Jag sympatiserar en del med deras kriminalpolitik, jag tycker att det är lite för lättvindigt här i Sverige. Och sedan tycker jag väldigt mycket om deras engagemang för fattigpensionärer.

Än så länge har han inte drabbats av några fler avbokningar.

– Men nu får hjärnan ställa in sig på att vad som helst kan hända, säger Peter Jezewski.