TT-Feature

25 000 personer köpte Picassotavla

TT-Feature Artikeln publicerades

På den schweiziska hemsidan Qoqa gick 25 000 internetanvändare samman och köpte tavlan "Buste de mousquetaire" av Pablo Picasso från 1968. Endast tre dagar efter att företaget lanserat möjligheten för sina besökare att gräsrotsfinansiera köpet var saken klar.(TT)

På den schweiziska hemsidan Qoqa gick 25 000 internetanvändare samman och köpte tavlan "Buste de mousquetaire" av Pablo Picasso från 1968.

Endast tre dagar efter att företaget lanserat möjligheten för sina besökare att gräsrotsfinansiera köpet var saken klar.

Konstverkets prislapp låg på 1,7 miljoner euro, motsvarande drygt 17,8 miljoner svenska kronor. Efter att de 25 000 personerna köpt 40 000 delar var summan nådd.

Enligt Qoqas chef och grundare Pascal Meyer var syftet med initiativet i första hand marknadsföringsmässigt, samtidigt som företaget slår ett slag för en demokratisk konstvärld.

"Utmaningen var oemotståndlig. Vi sade: låt oss göra det här. Låt oss försöka... att demokratisera det här området, som verkar otillgängligt för vanligt folk." säger Pascal Meyer i ett uttalande.

Nu visas tavlan på moderna konstmuseet i Genève fram till oktober, därefter bestämmer de 25 000 ägarna tillsammans var "Buste de mousquetaire" ska visas härnäst . Respektive ägare till tavlan tilldelades ett frikort för att kunna beundra sitt konstverk efter behag.