Annons
Nyheter

Regeringen satsar på AI

En ny miljardsatsning och kortare utbildningar på universitet och högskolor. Det ska lyfta Sverige i den globala kapplöpningen mot utvecklandet av artificiell intelligens. Regeringen har sedan tidigare en målsättning om att Sverige ska vara främst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter.(TT)
Publicerad 15 maj 2018

Regeringen har sedan tidigare en målsättning om att Sverige ska vara främst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Men på ett huvudområde släpar Sverige efter, nämligen i arbetet med att utveckla artificiell intelligens (AI).

Det medger regeringen i den nationella strategi som nu presenteras med syftet att peka ut en övergripande färdriktning i arbetet med AI i Sverige.

Annons

En miljard på tio år

I samband med den lanseras även en långsiktig miljardsatsning på teknologin genom innovationsmyndigheten Vinnova och näringslivet, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

””

Tuff konkurrens från Kina

Jämfört med en av de ledande AI-nationerna, Kina, är satsningen småpotatis. I början av året gick jätten i öst ut med att landet investerar 13,8 miljarder yuan, motsvarande närmare 19 miljarder kronor, i en forskningsanläggning för artificiell intelligens. Kinas målsättning är att vara världsbäst på den smarta teknologin år 2030.

Nu tror varken regeringen eller andra aktörer att Sverige, på egen hand, kan utmana exempelvis USA och Kina i kapplöpningen om AI.

Sverige släpar efter

Enligt Fredrik Heintz, docent i datavetenskap på Linköpings universitet och ordförande i svenska AI-sällskapet vaknade Sverige upp 20 år för sent i frågan. Och hittills har investeringarna varit för små, enligt honom.

””

Regeringens nya strategi, även kallad "Nationell inriktning för artificiell intelligens" följer på den kartläggning av Sveriges AI-förmåga som Vinnova nyligen tagit fram. I den utpekas ett flertal problemområden, där bristen på kompetens målas upp som ett av de största hoten.

Kortare utbildningar

Bland annat hoppas regeringen att programmeringskurser i grundskolan samt nya inriktningar på gymnasienivå ska hjälpa till att täcka kunskapsluckan kring den smarta teknologin.

Annons

Men för att klara kompetensbristen måste även förändringar på universitet och högskolor till, enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons