TT-Ekonomi

Bostadsrättspriserna steg i augusti

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Efter en sval sommar har marknaden för bostadsrätter återigen vänt uppåt. Under augusti steg priserna på bostadsrätter i landet med 1 procent jämfört med månaden före, enligt Svensk mäklarstatistik. Årstakten i prisökningen steg till 8 procent, jämfört med 7 procent för ett år sedan.(TT)

Årstakten i prisökningen steg till 8 procent, jämfört med 7 procent för ett år sedan.

Prisökningen kan i stort förklaras med säsongsvariationer, enligt Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik.

– Det är en typisk bild över hur det brukar se ut. Det är en rekyl från låga priser under juni och juli då de dyrare objekten inte säljs, säger han.

Hittills i år liknar prisutvecklingen på bostadsmarknaden tidigare års mönster och Flink tycker därför att man inte ska dra för höga växlar på prisuppgången.

– Det är ju inte minus och det i sig är ju ett tecken på att vi inte kan tala om någon bubbla som har brustit, säger Hans Flink.

Samtidigt har det kommit signaler på en viss avmattning i efterfrågan på bostadsrätter. Utbudet är stort med mycket nyproduktion, köparna tillåter sig vara mer kräsna med trögare försäljningsprocesser och inte lika hetsiga budgivningar som följd.

Hösten brukar betyda goda tider för säljarna på bostadsmarknaden. I oktober kommer det gå att se ett tydligare mönster i prisutvecklingen, enligt Flink.

Malmö sticker ut i statistiken. Där steg bostadsrättspriserna med 2 procent under augusti. Årstakten låg på rekordhöga 18 procent i Stor-Malmö.

Villapriserna i riket stod still i augusti, enligt Svensk mäklarstatistik.

Enligt Valuegards så kallade Hox-index steg priserna på villor med 2,8 procent och priserna på bostadsrätter med 0,2 procent i augusti jämfört med månaden före.