TT-Ekonomi

Byggandet ökar - till höga priser

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Byggandet av flerbostadshus är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammets tid på 1970-talet. Men samtidigt har Sverige de högsta byggkostnaderna i hela EU. Enligt Boverkets prognos påbörjades byggandet av 64 000 bostäder i år.(TT)

Enligt Boverkets prognos påbörjades byggandet av 64 000 bostäder i år. Även 2017 tror man att bostadsbyggandet kommer att öka, men inte i samma takt som i år. Hälften av bostäderna som började byggas ligger utanför storstadsregionerna.

– Svenska byggindustrin står verkligen på tårna och gör sitt yttersta just nu. Dessutom har kommunerna lärt sig att använda regelverket på ett sätt så att nu bygger vi mer än på 40 år, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT.

Dyrast i EU

Byggandet sker dock till höga priser, de högsta inom EU enligt unionens statistikkontor Eurostat. Byggkostnaderna är exempelvis 43 procent högre här än i Tyskland.

Men Björn Wellhagen, näringslivspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, konstaterar att Sverige är ett högkostnadsland, oavsett om man jämför livsmedel, transporter eller husbyggande.

– Vi har stora krav på våra byggnader och kraven ökar över tid. Men vi har också höga lönekostnader och markpriser, säger han till Dagens industri.

Mest i Göteborgstrakten

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné håller med Peter Eriksson om att kommuner och byggbolag gjort att fler bostäder byggs.

– Jag tycker inte att regeringen ska ta åt sig något av äran. Alliansen gjorde över 100 regelförenklingar och vi har en agenda för fortsatta förenklingar, till exempel att göra det lättare att bygga vid strandnära läge och en bättre bullerförordning, säger hon till TT.

Trendbrytaren är Stormalmö där byggtakten minskat. Mest ökade byggtakten i Storgöteborg, enligt prognosen.

Samtidigt visar Boverkets siffror att Sverige kommer att behöva 710 000 nya bostäder de kommande tio åren. I 240 av landets 290 kommuner är det bostadsbrist.