Annons
Nyheter

Skuggboxning inför skolmatchen

Det var kvällen då politikerna gick som katter kring het gröt. Men ändå blev fullmäktigekvällen en given del i skolans år i Tranemo.
Nyheter • Publicerad 24 april 2012
Extrastolar hade fått sättas in i fullmäktigesalen.
Extrastolar hade fått sättas in i fullmäktigesalen.Foto: Magnus Josefsson

Förutsättningarna fanns där. Fullmäktigeordföranden Lars-Åke Larsson (M) bläddrade bland alla skrivelser och listor som kommit in till kommunen under den senaste veckan:

– Listor med 470 namn från Grimsås, namnlistor insamlade av skolbarn från Ljungsarp, fler namnlistor från Ljungsarp, skrivelser från företagare i Ljungsarp och från 16 företag i Dalstorp, skrivelser från samhällsföreningarna i Ljungsarp och i Dalstorp?

Annons

Fullmäktigesalen hade börjat fyllas av skolnyfikna åhörare. Extrastolar fanns på plats denna kväll och det låg förväntan i luften.

Men detta var inte en kväll då skolor skulle pekas ut som vinnare eller förlorare. Nu skulle skolberedningens utredning debatteras.

Eva-Karin Haglund (S) och de andra fem politikerna i beredningen presenterade ännu en gång tankar om den goda skolan, om elevantal, om lärarbehörighetskrav, om nya skollagen, om skolans betydelse för byn. Och så de tre förslag som dragit i gång debatten på allvar.

Förslagen pendlar från vi-ändrar-ingenting till att bara fyra skolor finns kvar i kommunen. Men de förslagen, och andra, ska nu ut i partigrupperna och lär landa i budgetarbetet rätt sent i höst.

Tills dess ska också prislappar klistras på. En viktig sådan blir kostnaderna för renoveringar av skolorna i norr.

Den första beräkningen visar att det kan kosta 90 miljoner kronor om skolorna i Dalstorp, Ljungsarp och Grimsås ska fräschas upp ordentligt!

Debatten vid gårdagens fullmäktige tassade alltså runt specifika skolors vara eller inte vara. Men engagemanget hos åhörarna fanns där och dagens applåd fick Elisabeth Petersson (C) när hon slog fast att ”trygg arbetsmiljö är en förutsättning för ett lärande”.

– Och för mig är ett sådant tankesätt lite synonymt med de mindre arbetsplatserna.

Elisabeth Petersson fick också med ett tillägg som innebar att siktet för skolorna i Tranemo kommun är en hundraprocentig måluppfyllelse.

Och Louise Bertilsson (MP) fick med ett yttrande som pekade ut elevhälsans betydelse.

Annons

Efter en trevande start växte listan på debattörer. Och här är några av inläggen:

– Vi måste hitta en långsiktig lösning, vi kan inte ha en skoldebatt som poppar upp vartannat, vart tredje år, sa Crister Persson (C).

– Som medborgare förväntar jag mig en geografisk spridning av samhällets service, sa Viktoria Haraldsson (C).

– Mellan åren 2012–2033 och 2017–2018 riskerar vi förlora 500 elever i kommunen. Och 400 av dem har redan försvunnit, konstaterade Eva-Karin Haglund (S).

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons