Förlöste baby på gräsmatta

Tranemo Artikeln publicerades

Hon skulle bara ta en snabb, kort promenad med hunden Turbo i torsdagskväll. Det blev en tur fylld av dramatik. Och Kirsi Pulkkinen är i dag en vardagshjälte.

Hon hamnade mitt i en förlossning, där hon hjälpte en liten gosse till livet och fick igång honom.
Strax före sju i torsdags kväll var det dags för promenaden. Barnbarnet Lucas, 4 år, ville också följa med på sin cykel.
Kirsi har jobbat 26 år inom vården och hennes arbetsplats finns numera på distriktssköterskemottagningen i samma hus som äldreboendet Glimringe. Där jobbar hon som undersköterska.
Trion gick förbi Glimringe, när en äldre invandrarkvinna viftade med armarna och visade att hon behövde hjälp. Kirsi följde med och på en gräsmatta låg en ung kvinna på alla fyra. Kirsi hade träffat på de två kvinnorna någon dag tidigare på byn och sett att den unga kvinnan hade stor mage.
– Hon håller ju på att föda! Det var det första jag tänkte. Ingen av kvinnorna kunde förstå svenska. Men jag fick dem att inse att jag skulle skaffa hjälp och larma ambulans. Och sedan sprang jag. Jag hade ju ingen telefon med mig och såg inte till en människa.
– Ja, så fort du sprang, fyller Lucas i.
Han cyklade med mormor så fort han kunde och hunden fick också hänga med. Kirsi fick kontakt med personal på Glimringe genom att knacka på fönstret till deras matsal. Ambulans larmades direkt, Kirsi ringde hem till sin man Pelle, som fick hämta Lucas och Turbo. Sedan sprang hon tillbaka till kvinnan på gräsmattan.
– Jag fick med mig två madrasser och några filtar. Nu såg jag att barnet var på väg. En ung tjej, som bor i huset intill, hade kommit ut. Och hon var till stor hjälp. Hon ringde och skyndade på ambulansen.
– Sedan tog jag emot barnet. Han var väldigt medtagen, blå i ansiktet, hade navelsträngen runt halsen. Och han började inte skrika.
Dramatiska sekunder följde. Kirsi fick bort navelsträngen och hon började försiktigt massera den lille pojken. Hon tryckte lätt på hans rygg och var beredd på att börja ge honom konstgjord andning. Men då hostade han till och gav upp sitt första skrik.
– Vilka lycka och lättnad!
Hon la det nyfödda barnet på mammans bröst. När ambulansen kom gick Kirsi hem. Då hade det samlats kanske 15 personer på platsen. En av dem sa till Kirsi att hon skulle torka bort några blodfläckar på glasögonen.
– Jag är så tacksam och glad för att både mamman och den lille pojken lever. Och den lille mannen kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag ser fram emot att få möta dem igen, när de kommer till BVC här i Limmared.
Men Kirsi har redan mött mamman och den nyfödde pojken ytterligare en gång. Hon var bara tvungen att åka in till BB i Borås i fredags och hastigt hälsa på.
– Jag ville se att de båda mådde bra. Det gjorde de verkligen. Och mamman log mot mig.
Känner du dig som en vardagshjälte nu?
– Nej, egentligen inte. Alla som hade hamnat i den här situationen hade väl gjort likadant, tror jag.
Den unga kvinnan, som födde pojken där på gräsmattan, är asylflykting och bor i Limmared. Födseln var beräknad till igår. Kvinnan har varit inskriven på barnmorskemottagningen i Tranemo.