Motivera dig att träna i mörkret

Taggad Artikeln publicerades

– Många tappar motivationen till att gå ut och träna under mörkare tider, men det kan man ändra på, säger Sebastian Henriksson och Viggo Dahl som tränar i IK Ymer Friidrott och har konditionstränat under en längre tid.

I Ymers 96-97 grupp är det oftast konditionsträning och styrketräning som står på schemat. Det är mycket träning utomhus då de flesta tycker det är skönt med frisk luft.

– Jag tycker inte det spelar någon större roll om det är kallt elle rmörkt ute när man springer, det viktigaste är att man har sällskap, säger Sebastian Henriksson i IK Ymer och hans träningskamrat Viggo Dahl nickar och håller med.

Henriksson nämner också att sällskapet är viktigt, då risken är mindre att man skjuter upp träningen om man avtalat tid med någon, och att man kan utmana varandra och samtidigt vara sociala.

Även Håkan Johansson, som arbetar som idrottslärare på Bäckängsgymnasiet, tipsar om vinterträning. Han berättar att man får bättre effekt på sinnet genom att träna utomhus vilket gör att man blir gladare och piggare i jämförelse med träning på gym och löpband. Samtidigt får endorfinkicken en starkare effekt utomhus.

– Det är viktigt att man börjar väldigt lugnt med träningen på vintern om man är orutinerad då man kan få problem med andningen om man kör på för hårt, man får helt enkelt lyssna på kroppen, säger Johansson, men menar att det inte ska hindra utomhusträning i ett lugnare tempo.

– Det viktigaste är att man tycker det är roligt och att man känner att man får en utmaning. Man ska känna att man vill göra det här igen för att träningsmotivationen ska flyta på, säger Sebastian Henriksson.

Både han och Viggo Dahl rekommenderar flerskiktsprincipen, vilket innebär att man har tränar med kläder i flera tunna lager istället för ett tjockt då det håller värmen bättre. Henriksson, Dahl och Johansson tränar utomhus emellanåt. De menar alla att det gäller att hitta den träningsform som passar en själv, man kan exempelvis använda sin egen kropp som vikt i styrkeövningar utomhus. Att man blir lite smutsig i naturen hör till.

Josefin Green