Sverige & Världen

Markflickan uppges fritagen från IS

Irak (TT) Artikeln publicerades

Den 16-åriga Markflickan har fritagits från Islamiska staten (IS) i Irak av kurdiska styrkor, uppger irakisk-kurdiska myndigheter.

Fritagningen ska ha skett den 17 februari i närheten av den IS-ockuperade staden Mosul, meddelar säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan i ett uttalande.

På sitt Twitterkonto skriver myndigheten att de "uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att frita henne" och att de "arbetat med svenska myndigheter" för att möjliggöra så att hon kan komma hem så fort som möjligt.

Flickan uppges komma från en stad i västra Sverige. Hon ska från början ha rest ner till Syrien med sin pojkvän i juni förra året, men ångrat sig och försökt åka hem.

I säkerhet

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, säger att han fått bekräftat från kurdiska myndigheter i Irak att flickan är i säkerhet och att hennes hemresa till Sverige förbereds.

Det rör sig enligt honom om samma flicka som ska ha varit föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober. Källor uppgav då för TV4 Nyheterna att en kurdisk grupp fritagit en då 15-årig flicka norr om Mosul, men fritagningen misslyckades.

Svenske Jesper Söder, som stridit som frivillig för de syrisk-kurdiska YPG-styrkorna, ger via sina källor en bild av vad som hände då.

Han säger att den första fritagningen misslyckades när flickan fick panik och vände tillbaka till IS. Även den andra fritagningen ska ha skett från IS, enligt information som Söder har fått.

Utrikesdepartementet (UD) vill inte uttala sig om händelsen.

– Vi har inga uppgifter om det här fallet att lämna, säger Catarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

Innebär det att ni inte känner till fallet?

– Jag kan bara säga att vi inte har någon information om det.

Inte heller Säpo vill kommentera om de känner till fallet eller inte.