Sverige & Världen

Svensk gripen i terrortillslag

En belgisk åklagare bekräftar att flera gripanden har gjorts under fredagen, men vill inte ge några detaljer. "För närvarande är det omöjligt att berätta mer", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande. En av de gripna ska enligt flera medier vara den 31-årige Mohamed Abrini, som har jagats misstänkt för att ha varit delaktig i terrordåden i Paris i november förra året. Enligt poliskällor är han sannolikt också den "man i hatt" som syns på övervakningsbilder från flygplatsen i Bryssel tillsammans med flera attentatsmän. Det var på vid åttatiden på tisdagsmorgonen den 22 mars i år som två självmordsbombare, Ibrahim El Bakraoui och Najim Laachraoui, utlöste sina bomber på flygplatsen i Bryssel. En tredje mans sprängladdning exploderade aldrig utan han lämnade flygplatsen. Mannen, som var klädd i hatt då, kan alltså ha gripits under fredagen. En timme senare utlöste Khalid El Bakraoui (bror till Ibrahim El Bakraou) sin sprängladdning på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek. Förutom Abrini greps även en man som syntes tillsammans med Khalid El Bakraoui en liten stund innan självmordsattentatet i tunnelbanan. Mannen ska vara svensk medborgare, rapporterar Expressen som citerar tidningen Het Nieuwsblad. Svensken ska även ha identifierats på övervakningsbilder som togs i samband med att han köpte väskor i ett köpcentrum. Väskorna har sedan använts vid attackerna., skriver tidningen Het Laatste Nieuws. Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, vill inte kommentera gripandet utan hänvisar alla frågor till belgiska myndigheter. Två dagar före Parisattackerna blev Mohamed Abrini fångad av övervakningskameror på en bensinstation tillsammans med den terrormisstänkte Salah Abdeslam, som senare greps i Belgien under dramatiska omständigheter. Enligt radio- och tv-bolaget VRT greps Abrini i området kring Brysselstadsdelen Anderlecht, som ligger i anslutning till Molenbeek, där flera andra terrormisstänkta har gripits. Abrini har tidigare dömts till fängelse för väpnat rån och betraktas som farlig. I dag frigavs också en 35-årig man som har hållits frihetsberövad i Belgien sedan i november i fjol, misstänkt för kopplingar till Parisattackerna, rapporterar det belgiska public service-bolaget RTBF. Mannen, som friges med stränga restriktioner, nekar till inblandning, enligt hans advokat. Artikeln publicerades

Mohamed Abrini, som misstänks för delaktighet i terrorattacker i både Bryssel och Paris, har gripits. Han tros vara den "man i hatt" som varit efterlyst efter terrorattackerna i Bryssel.

Även en svensk medborgare har gripits, enligt medieuppgifter.

Fakta

Terrordåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig, och som utfördes av självmordsbombare.

Källa: AFP, Reuters.

Visa mer...