Svenljunga

TV: "Var lite av en enstöring"

Svenljunga Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

Polisen misstänker att personen som hittades i Svenljunga på tisdagen är mördad. Huvudspåret är att det handlar om en man som varit försvunnen i över ett år.

– Jag kände honom inte alls, tror ingen här omkring gjorde det riktigt. Han var väl lite av en enstöring, säger en granne som bor i närheten av där kroppen hittades.

Polisen jobbar efter teorin att den döde personen är en man som anmäldes försvunnen för mer än ett år sedan. En anhörig som BT har pratat med säger att de anmälde honom försvunnen efter att han inte hade hört av sig på ett tag.

Våren 2015 gjordes en omfattande sökning efter mannen, bland annat i området där han nu hittades.

Den döda personen är ännu inte identifierad.

Sättet kroppen anträffades på gör att polisen utgår ifrån att det handlar om mord. Områdespolischef Lena Matthijs säger att kroppen var gömd.

Mannen är född 1929 och var skriven i Göteborg. Han ägde även fastigheter i Svenljunga. Det gjordes en omfattande undersökning förra våren.

– Det har vi stor nytta av nu, säger Lena Matthijs.

Mannen hade levt ganska isolerat och sågs senast 2014. Lena Matthijs säger att det är möjligt att han bragts om livet redan då.

– Det kan mycket väl vara så, det går inte att se på kroppen hur länge den har legat, säger hon.

Eftersom mannen varit försvunnen en längre tid var en god man utsedd för att röja i hans fastighet. Det var den gode mannen som hittade kroppen. Det faktum att fastigheten börjat tömmas försvårar den tekniska utredningen.

Lena Matthijs hoppas att det ska komma in tips nu när utredningen är igång.

– Så var det när vi jobbade med försvinnandet, säger hon.

En granne som bor i närheten av där kroppen hittades säger till BT:

– Han bodde vanligtvis i Svenljunga tror jag, men han brukade tillbringa sommaren i huset här ute. Jag kände honom inte väl.

Ytterligare en granne säger:

– Jag kände honom inte alls, tror ingen här omkring gjorde det riktigt. Han var väl lite av en enstöring.

Vittnen som blivit hörda tidigare kommer att förhöras igen. Det handlar bland annat om grannar och släktingar.

Det var på tisdagen vid 16.30-tiden som en man ringde och berättade att han trodde att han funnit en människokropp.

– Det är några personer som har fått i uppdrag att städa upp på platsen och det var då de gjorde det här makabra fyndet, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen tog emot uppgifterna från mannen och skickade sedan en patrull till platsen. Poliserna konstaterade vid sin framkomst att det var en död person.

Identiteten är inte fastställd och inte heller vad som orsakat personens död. Kroppen kan ha legat i flera år, enligt polisen.

– Kroppens tillstånd gör att vi tror att det rör sig om en längre tid. Vi tror att den döde är en man men vi är inte helt säkra, säger Gustafsson.

Polisen utreder kopplingar till en person som varit anmäld försvunnen i närområdet under en längre tid, förklarar Gustafsson.

– Fyndplatsen är ganska avsides och det ser ut som att ingen varit där på mycket länge. Personen som är försvunnen har varit det i flera år. Men vi kan inte säga mer än så i nuläget.

Ett område kring platsen spärrades av och en teknisk undersökning genomfördes sent på tisdagskvällen.

Tidigt på onsdagsmorgonen var det fortfarande oklart vad den undersökningen gav.

Polisen har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp.

– Det beror inte på att det finns några direkta omständigheter som tyder på brott utan för att vi inte vet något än helt enkelt, och då är vi tvungna att utreda det som mord, säger Stefan Gustafsson.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

033-700 07 74

-

Fredrik Tano