Annons
Nyheter

Bor gratis – i 13 rum

Anders Krasse tröttnade på konsumtionshetsen och bestämde sig för att testa nya vägar mot ett mer miljövänligt liv. Se bildspelet i artikeln!
Nyheter • Publicerad 7 december 2014
Foto: Petter Trens

Nu vill han inspirera andra att göra samma sak.

Anders Krasses hus ligger en bit utanför samhället i Mårdaklev, där horisonten består av trädtoppar. Innanför ytterdörren är det bara någon grad varmare än utomhustemperaturen som ligger runt nollstrecket.

Annons

En tjock tygkappa hänger framför dörren in till köket, och bakom skynket gömmer sig värmen. Anders Krasse har stängt av stora delar av huset för att spara på uppvärmningskostnaden. Från rummet intill hörs ett svagt surrande från en elektrisk värmefläkt.

– Jag har i gång den några dagar i väntan på att en tekniker ska komma och sätta i gång värmepumpen. Värmepumpen har jag fått gratis från ett hus där ägarna skulle byta till golvvärme, säger Anders Krasse med en gest mot apparaten som nu sitter uppmonterad ovanför köksbänken.

Just nu bor Anders Krasse bara i ett rum och kök – det intilliggande rummet är ett bibliotek som nu också får fungera som provisoriskt sovrum.

Det hela började för snart fem år sedan, 9 december 2009. Anders Krasse letade efter ett hus med närhet till bra kanotvatten och huset i Mårdaklev dök upp på hussajten Hemnet.

– Det var svårt nedgånget, mäklaren berättade att många varit här och vänt. Det hade stått obebott i 28 år, sedan hade någon påbörjat lite rivningsarbeten. Men det gick att rädda, säger Anders Krasse.

Stommen var okej, men taket och fasaden fick bytas.

Murstocken var vält, antagligen ett resultat av de påbörjade rivningsarbetena.

Den slyklädda marken runt huset blev en gräsmatta och en gårdsplan och därefter väntade bygget av innertak, golv och väggar. Kök och toaletter fanns inte heller.

– Avsikten har alltid varit att detta ska vara ett återbruksprojekt, säger Anders Krasse.

Frågeställningen löd: hur fint går det att bygga ett hus med saker som andra människor tänkt slänga på tippen? Nu sitter Anders Krasse på svaren.

Annons

Väggarna, golven och fönstren ser vid första anblick ut som i vilket hus som helst, trots att de kommer från överblivet byggmaterial och att allt inte är av samma sort. Rummen är ombonade – inredningen går i äldre stil och många av möblerna är gjorda i trä.

I ett av badrummen står ett stort bubbelbadkar som han fått efter att förra ägarna tröttnat på att det brummade.

Tapeterna i hallen på ovan-?våningen hittade han i en reaback och ett annat av rummen har fått en fondvägg – tapetrullarna räckte bara till 3 väggar. Anders Krasse uppskattar att fem procent av innehållet i huset är inköpt, resten har han fått till skänks.

Svårigheten ligger i att få tag i sakerna innan de hamnar på tippen, eftersom de då är i kommunal ägo.

Anders Krasse förklarar att det gäller att berätta för så många som möjligt om vad man håller på med, och att inte vara rädd för att fråga.

– Det finns en skamfaktor hos vänner och bekanta, de tänker ”men inte kan väl Anders vara intresserad av vårt gamla skräp?”. Det gör att jag säkert har missat nio av tio varor, men det har ändå räckt eftersom vi slänger så otroligt mycket. Det finns ett enormt överskott.

Dagen till ära har Anders Krasse på sig en tröja från 1983. Han har inte köpt kläder på fem år – när han startade husprojektet bestämde han sig för att löpa miljötänket hela linan ut.

– Nu har jag inget behov av att köpa kläder, det visar att det är en känsla som går att träna bort, säger han.

Anders Krasse jobbade tidigare som hälsopedagog, mestadels inom bank- och försäkringssektorn.

Under en tioårsperiod genomförde han 3 000 samtal och tog fram så kallade hälsoprofiler.

Annons

– Samtalen handlade ofta om livsstil, hur tillfreds man känner sig och hur ens upplevda hälsa är. Det gav mig flera tankeställare. Man blir inte lycklig av konsumtion, den känslan är bara kortsiktig. Ibland berättade de jag pratade med att de inte ens hann hem från affären innan känslan försvunnit, säger han.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Till slut bestämde sig Anders Krasse för att bryta upp. Han slutade som hälsopedagog och drog i gång husprojektet.

Men planen är att ta det längre än så – framöver tänker han också fixa i ordning en gårdsbutik, ett kafé och ett museum på tomten, allt i samma anda som det återbruksrenoverade huset.

Fokus ligger på ekoturism. Samtidigt åker Anders Krasse runt med en föreläsning om projektet som är tänkt att uppmuntra fler till att våga göra liknande saker. Och intresset är stort för miljöfrågor, inte minst när det handlar om åter-?användning och ”gör det själv”-lösningar. Många fokuserar på den ekonomiska aspekten av att leva miljövänligt, men för Anders Krasse handlar det om mer än så.

– Vi förbrukar för många jordklot helt enkelt, välfärd kan inte längre mätas i konsumtion. Det är den biten som är viktigast för mig, säger han.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons