Webb-TV: Henrik Carlsson visade vägen för Borås Basket mot Gothia

Han var självkritisk före matchen.
Efter segern mot Gothia säger Henrik Carlsson:
– Jag spelade bra genom hela matchen.
Sport • Publicerad 26 januari 2008
I går gjorde Henrik Carlsson årets bästa insats när Borås vann mot Gothia med 86-72.Foto: Bengt Lagerstedt

Boråscoachen Anders Jonsson öppnar presskonferensen med att konstatera att Borås vann.

Sedan ger han en av förklaringarna till varför:

– Det roligaste i den här matchen var att se Henrik Carlsson. Han har haft en tuff period, men nu kände jag igen honom. Jag är mycket nöjd, säger Jonsson.

Henrik Carlsson sitter bredvid på en stol. Drar med händerna över matchtröjan och ler något generat åt komplimangerna.

I gårdagens BT (se faksimil här intill) lovade Henrik Carlsson att inte tveka och försöka göra fler poäng än de nio han hade som snitt. Med sitt skytte under säsongen var han direkt missnöjd när statistiken visades.

”Jag borde ligga nära 50 procent på tvåpoängarna” sa han då.

Mot tabelljumbon Gothia behövde Carlsson tolv minuter för att göra åtta poäng och totalt satte han 62,5 procent av tvåpoängarna. Därmed såg han också till att Borås låg något före i poängprotokollet under hela matchen.

– Jag attackerade korgen mer än tidigare och försökte spela mitt spel. Den här gången funkade det hela matchen, säger Carlsson.

Carlsson såg inspirerad ut och knöt näven varje gång skotten satt. I slutet av den första halvleken satsade han på tre poäng trots att han dittills hade missat sina försök utifrån. Bollen for i en hög båge mot korgen och vidrörde knappt nätet när den gick i.

Nyvunnet självförtroende?

– Egentligen har jag aldrig haft problem med självförtroendet. Jag har haft en tung period med småskador och nu var det bara skönt att göra en bra match.

Att matchen var viktig för båda lagen märktes tydligast på ett negativt sätt.

Misstagen.

Borås Basket slarvade färre gånger, men hade oerhört svårt att avgöra matchen. Först med ett par minuter kvar av matchen kunde hemmalaget rycka ifrån och säkra segern.

– Gothia har en aggressiv spelstil och vi fick problem under korgarna. Sedan var det en hel del nerver med i matchen, det kändes.

Efter att ha satt elva poäng i den första halvleken avtog Carlssons poängskörd i den andra. Istället klev han fram som returtagare och passningsläggare.

I slutet av matchen rev Carlsson ner en viktig retur, levererade bollen till Jonas Larsson, som säkert satte tre poäng.

Carlsson studerar statistiken en stund.

– Fem assist, det är jag riktigt nöjd med. Jag fick jobba mer i försvaret i andra halvlek.

För Borås Basket innebar segern två viktiga poäng i kampen för att hålla sig bland de åtta främsta i serien.

– Nu väntar många matcher på kort tid och alla är viktiga. Då är det kul att spela, säger Carlsson.

Borås-Gothia 86-72

(17-16, 20-20, 21-17, 28-19)

Borås: Dennis Springs 25, Michael Kingma 22, Jonas Larsson 14, Henrik Carlsson 13, Ryan McDade 10, Christopher Anrin 2.

Gothia: Emil Salon 17, Daniel Dajic 13, Chris Sanders 13, Darnell Lazare 10, Tim Smith 9, Erik Vestin 6, Brandon Barton 2, Yannick Trott 2.