Wallberg fick hjärnblödning efter två knockouts

Sport Artikeln publicerades

Efter den otäcka knocken i fredagens WBC-titelmatch vårdades boxaren Frida Wallberg i natt på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det är en hjärnblödning, säger Wallbergs pojkvän Robert Stridsberg till Sportbladet.

Det var i den åttonde ronden som svenskan, inom loppet av kort tid, knockades två gånger av sin australiska motståndare Diana Prazak. Domaren avbröt matchen och Frida Wallberg fick syrgas innan ambulans förde henne till Karolinska universitetssjukhuset.

Det är fortfarande oklart hur pass allvarliga boxaren Frida Wallbergs skador är.

– Sjukhuset har inte lämnat några besked än, säger Robert Ludwig, medicinskt ansvarig i Proffsboxningskommissionen hos Svenska boxningsförbundet, till TT.

Inför den ödesdigra VM-matchen gav kampsportsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro – som enligt ett riksdagsbeslut handlägger alla kampsportsärenden – ett tillstånd att matchen skulle få gå i tio ronder om två minuter. Därmed medgav delegationen ett undantag från det generella tillståndet för Svenska boxningsförbundet som tillåter en matchlängd på tolv minuter.

I ett pressmeddelandefrån den 16 april, då beslutet fattades, motiverar delegationen det med att tidsgränsen inte är absolut om man "gör ett undantag med motiveringen att det rör sig om jämbördiga motståndare, etablerade, erfarna och meriterade boxare".

Men en ledamot reserverade sig mot undantagsbeslutet. Den medicinskt sakkunnige i delegationen, neurolog Björn Lindvall skrev i pressmeddelandet att "det har enligt min mening inte framkommit sådana omständigheter som gör att jag vill frångå den effektiva matchlängden om tolv minuter."

Frida Wallberg knockades i åttonde ronden, det vill säga en bra bit efter tolv minuters match.

Enligt ett pressmeddelande som kom nu på morgonen från Golden Ring, som arrangerar kampsportsgalor, är Frida Wallberg nedsövd efter att ha opererats:

"Frida Wallberg har i natt opererats för en hjärnblödning. De har öppnat upp hjärnan för dränera ur blodet som samlats," skriver Robert Stridsberg, som är Wallbergs pojkvän men som också driver Golden Ring.

Wallberg "ligger i respirator för att få hjälp med andningen då hon fortfarande ligger nedsövd," enligt pressmeddelandet. "Ett uppvaknande för henne planeras under dagen om det vill sig av doktorerna, annars kan det bli fortsatt sömn för hennes del tills det blir bättre".

Enligt Sanna Neselius, hjärnforskare och ledamot i Medicinska kommittén hos Svenska boxningsförbundet, är det svårt att säga hur pass illa Frida Wallberg skadats av slagen.

– Hon var ju inte medvetslös. En hård knockout tycker ju jag per definition är när man ligger ned och är medvetslös. Det jag tyckte var otäckt var att hon gick till sin ringhörna men sedan blev dålig, sade hon i telefon till TT innan Golden Ring meddelat att Wallberg opererats för hjärnblödning.

Om matchläkaren borde ha brutit matchen tidigare är svårt att avgöra, enligt Neselius.

– Jag ser ju bara de sekvenser som tv-kamerorna visar. Hon blev ju knockad två gånger i samma rond, och man kan ju fundera på om det var rätt beslut att fortsätta. Det skulle ju aldrig ha hänt i exempelvis en olympisk boxningsmatch, där skulle man stoppat matchen efter första nedslagningen, säger hon.