Ulricehamnarna långt efter Pärmäkoski

Det såg ut att sluta som så ofta förut – seger för Marit Bjørgen. Men på upploppet blev norskan upphunnen och förbipasserad av en vilt spurtande Krista Pärmäkoski, som därmed säkrade finsk seger på damernas 10 km, i världscupavslutningen i Falun.
Skidor • Publicerad 17 mars 2018
Krista Pärmäkoski (32) vann före Marit Björgen i lördagens världscup tävling 10 km klassisk åkning för damer.Foto: Ulf Palm/TT

Marit Bjørgen såg ut att få loppet dit hon ville. Norskan spräckte fältet med 2,5 km kvar av masstarten, och fick med sig Pärmäkoski och Ingvild Flugstad Østberg. In på upploppet fick Østberg släppa och Pärmäkoski var starkast i duellen mot Bjørgen.

Ebba Andersson blev fyra och därmed bästa svenska, 14,5 sekunder från segrande Pärmäkoski.

– Det känns jättekul. Jag var pigg i dag så det var verkligen roligt att tävla, säger Andersson till SVT.

– Jag tänkte att jag skulle försöka hålla mig lugn i början och inte förivra mig allt för mycket. Det var verkligen krig om positionerna, men jag tyckte jag lyckades hantera det på ett bra sätt.

Charlotte Kalla slutade sexa.

Minitouren i Falun avslutas på söndagen med jaktstart. Bjørgen går ut 36,6 sekunder före Østberg. Efter en blygsam placering i fredagens inledande sprint och sjätteplatsen i milloppet har Charlotte Kalle gett upp hoppet om en totalseger.

Hon är 57 sekunder från täten.

– Det blir för många sekunder upp till de bästa, jag hade behövt en ännu bättre placering och lite bonussekunder för det, säger hon till SVT.

Ulricehamnshoppet Hanna Falk, som vann sprinten i fredags, slutade på 42:a plats, 1.39 bakom Pärmäkoski. Klubbkamraterna Maria Nordström och Johanna Hagström kom 49:a respektive 56:a.