Twitter för fansen närmare sina idoler

Sport Artikeln publicerades

Vill du läsa Cristiano Ronaldos, Anja Pärsons eller möjligen Jessica Kihlboms tankar? Det är inte så svårt som det låter. För med hjälp av twitter kommer fansen närmare sina idoler än någonsin tidigare.

På måndag åker Emily Zurrer hem till Vancouver, Kanada. Och i nästa vecka drar Alex Singer hem till New York, USA.
Trots det är det inga problem att följa de båda före detta Dalsjöforsspelarna.
De finns ju på twitter.

– Twitter är ett väldigt bra sätt att hålla kontakten, och skapa diskussioner där alla kan hoppa in, säger Zurrer.
Hon vet, för spelarna i Kanadas landslag håller delvis ihop genom twitter.
– Men jag tror att det även är bra för damfotbollen i allmänhet, säger hon.

Alex Singer fyller i:
– Ja, för fansen kan ställa frågor eller komma med synpunkter – och få svar direkt från spelarna. Det går snabbt, och man kan lätt få ut information till många personer.
Singers klubb Washington Freedom gav alla spelare varsitt konto 2009.

– Vi hade ett lag med världsstjärnor som Abby Wambach, Sonia Bompastor och Homare Sawa, men media bevakade inte våra matcher. Därför startade klubben konton till oss, som ett slags marknadsföring, säger Singer.
Hon var dock trögstartad.

– Jag fattade först inte hur det funkade, men började skriva lite då och då. Och så är det fortfarande.

Målvakten ErinMcLeod var klubbkompis med Singer i Washington, och fick också ett konto av klubben. Men den kanadensiska landslagsmålvakten har aldrig använt det. Trots det har hon 387 följare som hoppfullt väntar på att hon skall skriva något.

– Vi försöker få henne att börja, men det är inte lätt, säger Zurrer.
Själv lockades mittbacken för flera år sedan in i twittrandet av skolkompisar.

– Först tyckte jag att det lät lite onödigt, för jag uppdaterade ju inte ens min status på facebook. Men sedan började lite fotbollsfolk följa mig, och jag började tycka om det mer och mer.
Nu är Zurrer, tillsammans med India A Trotter – som redan åkt hem till USA – de överlägset mest aktiva twittrarna i Dalsjöfors.

– Fast det har blivit färre inlägg än vanligt. Hemma i Kanada kan jag twittra från mobilen, medan jag måste sitta framför datorn här, säger Zurrer.
Hon hoppas att många klubbkompisar i Dalsjöfors skall börja twittra.

– Jag tror många av dem skulle vara riktigt bra. Dessutom tycker jag att laget borde ha ett konto. De har en bra hemsida, men med twitter kunde de få ut nyheter på ett snabbt sätt.
Zurrer skapar gärna nya ämnesområden (så kallade hashtags) i sina inlägg. En sådan är #adventuresinsweden – på äventyr i Sverige.

– Den borde jag ha använt mycket mer, för vi har varit ute på många äventyr?
De som inte vill skriva något själv kan välja att bara följa folk.

– Jag har perioder då jag bara läser, säger Singer. Det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad inom en mängd olika områden, nyheter, vänner och fotbollen. Man känner det som att man är närmare stjärnorna när man läser vad de själva skriver.
För i USA och Kanada är twitter riktigt stort bland idrottarna. Basketstjärnan LeBron James följs av närmare 2,7 miljoner läsare. Men även fotbollstjejer som Alex Morgan och Hope Solo följs av 236000 respektive 326000 personer.

I Sverigeföljs vårt näst största internationella namn, Robin Söderling, av drygt 38300.
Men intresset är inne i ett slags explosionsfas i Sverige, och Europa. Numera hittar man huvuddelen av Barcelonas och Real Madrids spelare på twitter. Cristiano Ronaldo skriver till exempel till närmare 4,9 miljoner läsare.
I början var twitter något för en exklusiv mediaelit. Men alltfler fans märker nu hur nära stjärnorna man kommer. Och att man får följa konversationer som man tidigare aldrig kommit nära.

Närheten till sportens affischnamn gör att twitter används allt oftare av media. Nämnda Robin Söderling twittrar sällan, men när han gör det citeras det nästan alltid av någon eller några medier. Så har det speciellt varit nu under hans skadefrånvaro.

Många tv-kanaler har folk som sitter i studion och följer diskussionen på twitter under sina sportsändningar.
Som brittiska BBC1. På Premier Leagues premiärkväll i augusti tog man i kanalens magasin "Match Of The Day" upp frågan huruvida Newcastles Joey Barton hade filmat till sig en utvisning på Arsenals Gervinho.
I panelen fanns bland annat Newcastlelegenden Alan Shearer. Och en annan legend, Gary Lineker följde folks reaktioner på twitter. Bland tittarna fanns huvudpersonen själv, Barton. Han var inte nöjd med debatten, utan twittrade:

"Dålig skjorta, skor och åsikter från Shearer igen. Skärpning, dumhuvud."
Lineker läste upp budskapet i direktsändning.

För engelsk media som under många år har haft svårt att få kommentarer från spelare efter matcherna så är twitter en guldgruva.

Även i Sverige kommer alltfler nyheter från twitter. Den allsvenska klubb som har flest twittrare är tveklöst Kalmar FF. Deras brasilianske forward Ricardo Santos kritiserade tränare Nanne Bergstrand efter Malmömötet i höst.
Santos kom in från bänken, och gjorde mål i matchen. Men han firade inte. Efteråt förklarade han på twitter:

"Jag gillar inte några saker inom föreningen. Jag fattar inte varför vi har två centrala forwards på bänken och spelar med en mittfältare på topp. Bara Kalmar FF som gör det. Jag är besviken på det, men jag visade igen, tack Gud"

Kalmars ordförandeJohnny Petersson sågade sin spelare, och slog tillbaka i ett par uttalanden till hemsidan Fotbolldirekt:

– Det här faller framför allt tillbaka på Santos själv. Han gräver en grop för sig själv, inte minst för möjligheten att gå till andra klubbar. När de läser sådant här? Det är ju inte direkt positivt för honom.
Däremot funderade inte ens Kalmarledningen på att förbjuda Santos från att twittra.

– Nej den tiden är förbi i samhället, och det ska vi vara tacksamma för. Stänger vi munnen på spelare och ledare så får vi en fullständigt ointressant allsvenska. Jag tycker tvärtom att allsvenskan behöver mer medial uppmärksamhet, fler åsikter, sa ordförande Petersson.