TV–satsning: Följ SM i motocross på bt.se

Motocross Artikeln publicerades
Duellerna, omkörningarna och hoppen – tre skäl att titta på motocross.
Foto: Alexandra Wey
Duellerna, omkörningarna och hoppen – tre skäl att titta på motocross.

Resten av årets SM-tävlingar i motocross sänds på bt.se med start på söndag.

– Tittarna kommer att få se ett riktigt starkt startfält med bland annat en rysk åkare som är topp tio i världen, säger Tommy Allansson på svenska motorcykel– och snöskoterförbundet.

Genom ett samarbete med StayLive kommer inloggade besökare på bt.se att kunna se de återstående fem SM-deltävlingarna. Det är påkostade femkameraproduktioner och Tommy Allansson utlovar dramatik och hårda fajter ute på banan, där svenska och utländska åkare gör upp.

– Det var en diskussion i förbundet om att stänga in SM, men vi inom motocrossen röstade emot. Jag tycker inte att det är konstigare än att det finns utländska spelare i AIK. Det är bra med hård konkurrens om Sverige ska kunna hävda sig internationellt.

Efter framgångseran på åttio- och nittiotalen med åkare som Marcus "Bubben" Hansson (världsmästare 1994) från Borås och Peter Johansson (VM-tvåa 1999) från Kinna dalade svensk motocross.

– Det var en jättedipp, men vi är på väg tillbaka. Vi kom elva i lag-VM förra året och tia 2017. Målet är placeringen ska bli ensiffrig, säger Allansson.

I Sjuhärad ser det fortfarande ganska dystert ut. Kinds MK ramlade ner i tvåan inför den här säsongen, den forna storklubben Skene MS ligger i division tre tillsammans med FMCK Borås och varken Tranemo MK eller Ulricehamns MK kör i någon serie.

Den ende lokala åkaren som kan konkurrera i topp på SM är Eddie Hjortmarker från Mölndal. Han bytte nyligen klubb från Kind till FMCK men har varit skadad sedan i höstas och hittills inte kört några tävlingar den här säsongen.

På damsidan kan nämnas att nordirländska Natalie Kane, som ett tag tävlade för Bergman Racing Team i Borås, är en av toppåkarna. Hon bor numera i Degerfors och kör för Karlskoga.

BT-TV

SM i motocross

Två deltävlingar har redan körts, men fem återstår och de kommer att sändas live för inloggade på bt.se

Söndag 2/6: Deltävling 3 i Uddevalla. Sändningen börjar 10.20.

Söndag 30/6: Deltävling 4 i Västerås. Sändningen börjar 10.20.

Söndag 11/8: Deltävling 5 i Årsunda. Sändningen börjar 10.20.

Söndag 1/9: Deltävling 6 i Borås. Sändningen börjar 10.20.

Lördag 14/9: Deltävling 7 i Tibro. Tid ej satt.

Två av de mer namnkunniga åkarna är ryssen Vsevolod Brylyakov och belgaren Kevin Strijbos.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.