Toronto säkrade första NBA-finalen

Basket Artikeln publicerades
Kawhi Leonard och hans Toronto är klara för NBA-final.
Foto: Nathan Denette
Kawhi Leonard och hans Toronto är klara för NBA-final.

Det blir Toronto som möter det regerande mästarlaget Golden State i final i den amerikanska basketligan NBA.

Det är första gången som Toronto, ligans enda kanadensiska lag, tar sig hela vägen till final.

Det sjätte mötet i semifinalserien mot Milwaukee slutade 100–94 till hemmalaget, som nu får några dagars vila innan finalserien drar i gång på torsdag lokal tid.

Gästande Milwaukee kopplade tidigt grepp om matchen och ledde fram till några minuter in i fjärde perioden. Toronto behöll sedan ledningen speltiden ut, om än med liten marginal.

Med bara sekunder kvar att spela hade hemmalaget endast tre poäng tillgodo (97–94) vilket gav Milwaukee en bra chans att ta matchen till förlängning. Men Toronto höll hårt i bollen och lyckades dryga ut ledningen till ointagliga sex poäng med drygt tre sekunder kvar. Redan då jublades det – både från bänken och bland fans på plats, som den kanadensiske rapparen Drake.

Matchens bäste poänggörare blev Torontos stjärna Kawhi Leonard med 27 poäng.

Semifinalserien slutade 4–2 till Toronto, i bäst av sju matcher.

Laget har bara funnit sedan mitten av 1990-talet, då det bildades som en del av NBA:s expansion i Kanada. I samma veva grundades ett NBA-lag i Vancouver, men det laget flyttade inför säsongen 2001–2002 till Memphis i USA.

Den kanadensiske rapparen Drake firar.
Foto: Nathan Denette
Den kanadensiske rapparen Drake firar.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.