Sjöström: ”Jorden gick inte under”

Simning Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Sarah Sjöström ville testa hur mycket kroppen klarade – det slutade med en djupdykning vid kortbane-EM.

Världsstjärnan missade finalen på 50 meter fjäril – distansen hon har tagit två raka EM-guld på.

– Jorden gick inte under, säger 24-åringen och skrattar.

När Sarah Sjöström strax efter klockan 17 satte handen i kaklet på 50 meter fjäril vid kortbane-EM gick det ett sus genom Royal Arena i Köpenhamn. Den svenska världsstjärnan var endast sexa i sitt heat och slutade nia totalt i semifinalen på tiden 25,80 – två hundradelar från finalen. På en distans som Sjöström har tagit två raka EM-guld på (2013 och 2015) på.

– Jag skrattade åt mig själv och tänkte att det där var ju tråkigt. Jag har inte simmat 50 fjäril – jag låtsas som att jag inte har ställt upp på den distansen, säger hon och skrattar.

Självklart var Sjöström besviken efter finalmissen, men i mörkret såg hon även ljusglimtar.

– Det var bra att jag lärde mig det här. Jag har ju missat finaler förut, men nu borde jag inte göra det. Men jag går rakryggat ändå. Jag var ju så klart lite besviken och arg efter loppet. Det får man vara.

Hennes sex planerade individuella EM-starter är fler än hon någonsin ställt upp i under ett och samma mästerskap. För att drömmen om sex medaljer skulle leva ända till söndag krävdes det att hon sparade på krafterna i alla försök och semifinaler.

– Det är första gången jag gör så här. Annars har jag gått på max i alla loppen, säger Sjöström.

Men går det egentligen att hålla igen på en så kort distans som 50 meter fjäril?

– Det går. Problemet var att jag gjorde för många misstag där i slutet. Jag fick lite för bra självförtroende efter 25 meter. Men gud, det här är ju lugnt, tänkte jag. Jag har ju det här loppet. Sedan andades jag varje armtag, kollade runt och kände att det här var lugnt. Sedan missade jag målgången och det var ju det som avgjorde, säger Sjöström, som kort efter finalmissen simmade sig till fredagens finaler på 100 meter fritt och 100 meter medley.

Under säsongen 2017 har annars misstagen lyst med sin frånvaro. I somras tog Sjöström tre guld, ett silver och satte två världsrekord under långbane-VM i Budapest. Dessutom har det blivit fyra världsrekord i kortbana och en slutseger i världscupen, som hon för första gången i karriären satsade på att vinna. Utmärkelser som världens bästa kvinnliga simmare och Bragdguldet har haglat över Sjöström.

– Det är nästan roligare att prata om misstagen än när man lyckas. Folk tycker inte att det är kul att lyssna när det går bra. Det är kul att prata om när man gjorde något klantigt också. Då skrattar folk lite, säger hon – och skrattar.