Sjöberg slutar - men blir kvar i Elfsborg

Sport Artikeln publicerades

Johan Sjöberg, 31, tvingas att sluta med fotbollen. Ett krånglande knä sätter stopp – och nu väntar nya arbetsuppgifter inom Elfsborg.
– Jag kommer sakna det mer än något annat, säger Elfsborgs backkämpe till BT.

Det blev 142 allsvenska matcher och två mål – men efter sex skadefyllda säsonger beslutade sig den forne lagkaptenen alldeles nyligen för att ge upp.
– Det var väl egentligen Leif Swärd (idrottsläkaren) som förklarade att det var dags. Brosk gör att det blir ohållbart och Swärd menade att det inte går att spela elitfotboll så som knät ser ut, säger mittbacken som kom till Elfsborg från Mariedals IK 1997.
Vad känner du nu?
– Någonstans har man väl hunnit bearbeta att det varit på gång, men det är alltid tungt när man tvingas till något. Jag har opererats varje säsong de senaste fem åren och ändå hela tiden haft känslan att komma tillbaka. Det är så förbaskat kul med fotboll, men nu går det inte längre.
Sjöbergs kontrakt, som gick ut efter säsongen, förbyts nu istället mot en anställning på kansliet. Från och med måndag kommer han jobba halvtid på marknadssidan och ägna resterande till åt att utveckla projektet Camp Elfsborg.
– Jag fick möjligheten att vara kvar inom organisationen och det var inte mycket att tveka på. Sedan får vi se vad som händer under resans gång.
Bästa Elfsborgsminne på fotbollsplanen?
– Gulden, självklart. I cupen (2003) och allsvenskan (2006).
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson kommenterar nyförvärvet:
– Johan har alltid varit ett föredöme på och utanför plan, en kapten, som värnat om Elfsborgs värderingar. En fantastisk människa som har alla förutsättningar att göra fortsatt nytta i föreningen.