Så har Sverige lyckats i EM

Fotboll Artikeln publicerades
EM 2000. Kennet Andersson och Håkan Mild i det som kallats EM-historiens tråkigaste match, Sverige–Turkiet 0–0.
Foto:Tor Richardsen/TT
EM 2000. Kennet Andersson och Håkan Mild i det som kallats EM-historiens tråkigaste match, Sverige–Turkiet 0–0.

Sverige har bara kvalat in till fyra EM-slutspel, de fyra senaste. Dessutom var vi alltså med 1992 som värdnation. Då nådde vi bästa resultatet, semifinal.

Hemma-EM 1992 avhandlas i ett separat reportage. Här är en genomgång av hur det har gått i de fyra Europamästerskap landslaget har kvalat in till:

2000 i Belgien/Holland

16 deltagande nationer. Frankrike vann finalen mot Italien.

Sverige föll tungt i turneringens öppningsmatch. 2–1-förlusten mot ett rejält nederlagstippat Belgien var närmast chockartad för ett svenskt lag med massor av mästerskapsdebutanter. Till råga på allt blev Patrik Andersson utvisad.

I andra matchen blev det 0–0 mot Turkiet – en match som kallats en av svensk fotbolls allra tråkigaste någonsin.

Inför sista gruppmatchen krävdes seger mot Italien samtidigt som Turkiet besegrade Belgien med mindre siffror för svenskt avancemang till kvartsfinal. Turkarna gjorde sitt, men Sverige föll med 2–1 och blev utslaget. Dessutom som jumbo i gruppen.

2004 i Portugal

16 deltagande nationer. Grekland vann finalen mot Portugal.

Med Anders Svensson och Tobias Linderoth på innermittfältet fick Sverige en drömstart genom att besegra Bulgarien med 5–0 i första matchen. Det följdes upp med 1–1 mot Italien, efter att Zlatan klackat in kvitteringen på slutet.

I sista gruppmatchen mot Danmark skulle båda lagen gå vidare på resultatet 2–2. Det blev just 2–2 – och från Italien spreds anklagelser om uppgjord match. För övrigt var varken Svensson eller avstängde Linderoth med i 2-2-matchen. Däremot var de tillbaka i startelvan till kvartsfinalen.

Där väntade ett favorittippat Nederländerna, en match som var mållös efter 120 minuters spel. Det blev straffläggning, och där vann Nederländerna med 5–4 efter att Ibrahimovic och Olof Mellberg missat sina straffar.

2008 i Schweiz/Österrike

16 deltagande nationer. Spanien vann finalen mot Tyskland.

En yttersida från Zlatan Ibrahimovic och ett kämpamål från Petter Hansson ledde Sverige till 2–0-seger mot de regerande mästarna Grekland i öppningsmatchen.

Landslaget orkade dock inte följa upp den fina starten. I den andra höll Sverige 1–1 mot Spanien i 91 minuter. I 92:a gjorde David Villa segermålet till 2–1.

I sista gruppomgången behövde Sverige poäng mot Ryssland. Det var aldrig riktigt nära. Ryssarna var minst en klass bättre i matchen som slutade 2–0. Sverige därmed återigen utslaget i gruppspelet.

Anders Svensson spelade full tid i alla tre matcherna. Även ex-elfsborgarna Johan Wiland och Tobias Linderoth ingick i den svenska truppen. Dock utan att få speltid.

2012 i Polen/Ukraina

16 deltagande nationer. Spanien vann finalen mot Italien.

Anders Svensson inledde sitt sista stora mästerskap på bänken. Elfsborgaren byttes in i öppningsmatchen precis efter att Ukrainas superstjärna Andrej Sjevchenko gjort sitt andra mål och fört värdnationen till en 2–1-ledning. Matchen slutade 2–1, dock var Svenssons inhopp såpass bra att han fick starta de båda andra matcherna.

Mötet med England var en svensk måstematch. Förlust – och vi var ute. Efter 60 minuter var det svensk 2–1-ledning, men England vände och vann med 3–2. För första gången på evigheter i ett mästerskap var Sverige redan utslaget inför sista gruppomgången.

I den betydelselösa avslutningsmatchen blev det en snygg 2–0-seger mot Frankrike. Utöver Svensson fanns då även Emir Bajrami med i den svenska startelvan. Svensson tackade för sig med tolv minuter kvar, han ersattes av Samuel Holmén.

I den svenska EM-truppen ingick även en fjärde ex-elfsborgare, målvakten Johan Wiland. Han fick dock ingen speltid.