Annons

Oskar Pålsson: Oskar Pålsson: Nu är VM långt bort för Larsson

Chansen till VM-spel blev plötsligt mycket mindre för Johan Larsson. Nu kan inte längre egna prestationer ge Kinnasonen en biljett till Ryssland.
Oskar PålssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 mars 2018
Oskar Pålsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När landslagstruppen till matcherna mot Chile och Rumänien offentliggjordes på torsdagen hade förbundskaptenen Janne Andersson åter igen valt Emil Krafth före Johan Larsson – vilket BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson menar gör att Larsson nu är långt bort från en VM-plats i sommar.
När landslagstruppen till matcherna mot Chile och Rumänien offentliggjordes på torsdagen hade förbundskaptenen Janne Andersson åter igen valt Emil Krafth före Johan Larsson – vilket BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson menar gör att Larsson nu är långt bort från en VM-plats i sommar.Foto: TT/BT

Miraklet i Milano den 13 november är modern blågul fotbollshistoria. 0–0-viktorian mot Italien innebar en VM-plats och en av de största skrällarna någonsin i svensk fotboll. Klädd i landslagets jacka rusade Johan Larsson in på San Siros gräs och firade med övriga laget efter säkrat avancemang.

Kanske är den stunden det närmaste Larsson kommer ett VM-lag. För efter torsdagens trupputtagning, till de sista träningsmatcherna innan VM-truppen tas ut i maj, ska det väldigt mycket till för att den Kinnabördige Bröndbykaptenen ska få följa med till sommarens mästerskap i Ryssland.

Annons

Det var nu chansen fanns, det var nu Larsson skulle få visa upp sig i Emil Krafths ställe. För samtidigt som Larsson är konduktör på serieledande Bröndbys segertåg har den fyra år yngre Krafth det tufft i Bologna. Sedan blågults novembermirakel i Milano har den förre Öster- och Helsingborgsspelaren bara startat tre matcher i Serie A och gjort ett inhopp. I tolv av de 16 matcherna har 23-åringen suttit fast på bänken.

”Det som nu skulle kunna ta Larsson till VM är inte längre hans egna prestationer, utan andras missöden.”

Men icke, bestämde Janne Andersson. Blågults förbundskapten berättade i intervjuer efteråt att Larsson fortfarande är aktuell och att hans namn har förekommit i diskussioner inför träningsmatcherna mot Chile och Rumänien, men att han valde Krafth i truppen var ändå ett tydligt tecken på att rangordningen från i höstas kvarstår: Larsson är tredjeval – och i VM kommer bara två högerbackar att finnas med. Att Mikael Lustig är förstavalet på positionen är givet.

Janne Andersson har med all rätta hyllats för sin kontinuitet, tro och trygghet. I fallet Johan Larsson innebär det med största sannolikhet att Emil Krafth kommer att ta VM-platsen, för hade Andersson varit orolig för Bolognabackens brist på speltid hade han gett Larsson chansen i den här samlingen – och sedan haft möjlighet till ett öppet beslut inför VM-truppens uttagning 15 maj.

”Om trupputtagningen var tråkig för Johan Larsson, var den betydligt roligare för Oscar Hiljemark.”

Så blev det inte, och det som nu skulle kunna ta Larsson till VM är inte längre hans egna prestationer, utan andras missöden – så som en skada på Lustig eller Krafth.

Om trupputtagningen var tråkig för Johan Larsson, var den betydligt roligare för Oscar Hiljemark. Efter att ha varit i en nedåtgående spiral sedan han lämnade PSV Eindhoven för snart tre år sedan verkar det ha vänt sedan återkomsten till Genoa i januari. Ex-elfsborgaren har tagit en startplats på mittfältet och varit involverad i segrarna mot båda storklubbarna Lazio och Inter. Gör Hiljemark en stark insats mot Chile och/eller Rumänien – han kommer att få starta en av matcherna – ligger vägen mot VM plötsligt fri igen. Att det dessutom är ganska öppet kring två centrala mittfältsplatser (Albin Ekdal och Sebastian Larsson är givna) gör situationen mer intressant.

Oscar Hiljemark.
Oscar Hiljemark.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det gör även att Marcus Rohdén, som saknas den här samlingen på grund av en ljumsk/höftskada, fortfarande har möjligheten att ta plats. Den Hössna IF-bördige mittfältaren har dock fått skralt med speltid i Crotone och måste nog spela upp sig något för att utmana på allvar.

En U21-trupp togs ut tidigare i veckan, inför EM-kvalet mot Turkiet och Cypern. Ingen elfsborgare fanns med. Simon Olsson skadade benet i cupmatchen mot Hammarby, vilket bör vara en anledning till att han inte är uttagen.

Annons
Annons
Annons
Annons