Annons

Oskar Pålsson: Oskar Pålsson: ”Grupp F är närmare drömscenariot än ett mardrömsdito”

Grupp F är närmare drömscenariot än ett mardrömsdito för Sverige, som trots det åker till Ryssland med en nederlagstippad stämpel på sig. Det har passat Janne Anderssons landslag bra tidigare – men blir lätt till en nackdel om det ses som en fördel.
Oskar PålssonSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 1 december 2017
Oskar Pålsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fotboll är en enkel sport. 22 män jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland.

Ja, det hävdade åtminstone den engelske legendaren Gary Lineker efter en förlust i VM-semifinalen 1990. Samma Lineker höll på fredagseftermiddagen i lottningen där just Tyskland lottades in i samma grupp som Sverige inför sommarens världsmästerskap.

Annons

Och det är ingen tvekan om saken: Tyskland är en mardrömsmotståndare – men det är däremot vare sig Mexiko eller Sydkorea. Överlag ska Sverige känna tillfredsställelse över den F-grupp man hamnat i, även om man knappast – åtminstone utanför vår riksgräns – kommer att ses som någonting annat än ett nederlagstippat lag som får svårt att ta sig vidare.

Det har passat Sverige tidigare. Nederländerna bockades av i kvalet, Italien i playoffet – och så länge blågults spelare inte känner sig nöjda med att ha nått VM, utan är beredda på att ge allt och lite till för att ta sig vidare, finns chansen till nya skrällar. Efter det gångna kvalet vet Sverige vad som krävs – och kan man åter dra nytta av sin bevisligen fina underdog-styrka utan att själv lägga för stor vikt vid den, kan sommaren 2018 bli en ljus sådan.

”strong id="strong-dd8bb194ca5b88f9376ff8521d38bbea">”Efter det gångna kvalet vet Sverige vad som krävs – och kan man åter dra nytta av sin bevisligen fina underdog-styrka utan att själv lägga för stor vikt vid den, kan sommaren 2018 bli en ljus sådan.”

Med facit i hand är det bara grupp A, där Ryssland, Uruguay och Saudiarabien hade väntat Sverige, som hade varit en sportsligt bättre lottning – men då ska det vägas in att värdnationen ofta lyckas bra i mästerskap och har fördelen av massivt publikstöd i samtliga matcher.

Hur reagerar landslagsledningen på lottningen? Högst troligt med lättnad – över att den äntligen är avklarad. Förbundskapten Janne Andersson påtalade inför den samma det faktum att slumpen avgör lottningen och att han hellre fokuserar på aspekter som går att påverka. Det är naturligtvis en sund inställning – även om det inte lär vara riktigt hela sanningen; självklart har Andersson haft tankar på dröm- och mardrömsmotstånd sedan en tid tillbaka. Och lika självklart har Tyskland stått högt på listan över nationer Sverige velat undvika.

Fördelen med att lottas tillsammans med Tyskland var att Sverige tack vare kvoten om max två europeiska lag per grupp var att vi från andra seedningsgruppen slapp länder som Spanien, England och Kroatien – och slapp svårspelade Serbien från seedningsgrupp fyra.

Att mästerskapet kommer bli tufft har varit känt sedan samma sekund som Antonio Mateu Lahoz satte pipan till munnen för snart tre veckor sedan, och med sin avslutande blåsning förkunnade att Sverige slagit ut Italien och kvalificerat sig. Glädjescenerna som utspelades efteråt är redan klassiska, men att ovan nämnde Andersson samt Peter Wettergren och övriga i den blågula ledarstaben omgående satte igång med noggrant arbete inför sommaren är solklart – och nu kan det jobbet konkretiseras.

Brasilianske Cafu, tidigare en av världens bästa högerbackar, drog Sveriges lottsedel vid ceremonin i Kreml.
Brasilianske Cafu, tidigare en av världens bästa högerbackar, drog Sveriges lottsedel vid ceremonin i Kreml.Foto: Pavel Golovkin

Blågult kommer inte att få tid att växa in i mästerskapet. Redan i premiären den 18 juni står gruppens lägst rankade lag Sydkorea för motståndet, och tre svenska poäng är ett måste för att i gruppavslutningen mot Mexiko ha en god chans på andraplatsen. Att stora, starka Tyskland tar hem gruppen är jag lika säker på som Gary Lineker var uppgiven 1990.

Annons
Annons
Annons
Annons