Borås Basket rasade ihop i Täljehallen

Med 13 minuter kvar att spela stod det 49–49 mellan Södertälje och Borås. Sedan gjorde hemmalaget tolv raka poäng – och kunde till slut vinna med 81–67.
BASKET • Publicerad 10 mars 2018

Därmed vinner Södertälje även inbördes möte på Borås med 2–1 i matcher. Något som kan få betydelse för slutspelet, där det just nu ser ut att kunna bli en kvartsfinalserie mellan just Borås och Södertälje.

Noterbart i startuppställningarna var att Simon Gunnarsson inte bara spelade för Borås, trots att han skadade tummen tidigare i veckan – han var även lagets klart bästa spelare.

Här är vår rapportering från start:

Inför matchen: Borås ligger på fjärde plats och Södertälje på femte. De båda lagen konkurrerar med Jämtland och Umeå om tredjeplatsen bakom de båda topplagen Luleå och Norrköping.

Första perioden: 19–17.

Även om Borås gjorde periodens första poäng var det Södertälje som startade bäst. Man fick ledningen med 9–4, och hade sedan just fem poängs överläge vid flera tillfällen ända fram till 19–14. På slutet av perioden kröp dock Borås närmare.

Andra perioden: 15–20, totalt 34–37.

Södertälje höll inledningsvis sin ledning. Den var uppe i fem poäng igen vid 24–19. Där gjorde Borås fyra raka poäng och fick närkontakt.

Det var dock först vid 29–29, efter 5.30, som Borås uppe helt jämsides. Och efter 6.22 var Borås förbi, 30–31. Strax efter sänkte Nimrod Hilliard en trea till 30–34 – och Södertälje tog timeout.

Borås behöll sedan ledningen fram till pausvilan. Poängmässigt är Nimrod Hilliard bäst i Borås med 13. Näst flest poäng har Simon Gunnarsson gjort, 7. Han har även tagit flest returer – även där står han på 7.

Tredje perioden: 25–12, totalt 59–49.

Borås inledde bäst och skapade sig en tidig sexpoängsledning vid 36–42. Då fick Södertälje lite ordning på spelet och kunde göra sju raka poäng till 43–42. Sedan var det jämnt under en bra period. Med 2.40 kvar att spela var det exempelvis oavgjort, 49–49.

I det skedet blev det fyra raka hemmapoäng – och timeout från Boråscoachen Henrik Svensson.

Den hjälpte föga. För efter timeouten blev det ytterligare sex hemmapoäng – och inga från Borås. Plötsligt var dagens största ledning ett faktum – tio poäng upp för Södertälje.

Fjärde perioden: Södertälje–Borås står 77–63 efter 8.12

Södertälje gjorde de sista tio poängen i den tredje perioden. Hemmalaget satte även fjärde periodens två första poäng, och var plötsligt i en tolvpoängsledning.

Periodens första tre minuter varierade hemmaledningen mellan tio och tolv poäng. Efter 3.21 växte försprånget till 14 poäng – 69–55 – och Borås var i rejäl gungning.

Gungningen minskade aldrig, utan Södertälje hade full kontroll på matchens slutminuter.

Borås bästa poängplockare blev Hilliard med 19 poäng. Marin Mornar var näst bäst på 14. Även Andreas Person med 11 och Jakob Sigurdarson på 10 slutade på tvåsiffrigt. Flest returer noterades för Mornar och Simon Gunnarsson med tio vardera.