Live: Följ Falk i sista världscupsprinten

Skidor Artikeln publicerades
Hanna Falk tränar inför världscupfinalen i längskidor i Falun.
Foto: Ulf Palm/TT
Hanna Falk tränar inför världscupfinalen i längskidor i Falun.

Världscupen avslutas i helgen på Hanna Falks hemmaplan Falun.

I dagens fristilssprint var Stina Nilsson inte med på grund av sjukdom. Det innebär att Maiken Caspersen Falla är klar slutsegrare i sprintcupen.

Stina Nilsson tar andraplatsen och Sophie Caldwell, USA tredjeplatsen. Hanna Falk låg före tävlingen femma på 281 poäng och med chans att gå om fyran Laurien van der Graaf, Schweiz 292 poäng.

Av lokalt intresse i startlistan även UIF-åkarna Maria Nordström och Johanna Hagström. På herrsidan: Borås SK:s Karl-Johan Westberg och UIF:s Viktor Thorn.

Prologen

Hanna Falk var snabbast i prologen, 1.65 före tvåan Jessica Diggins. Vidare även: Jonna Sundling (6), Anna Dyvik (8), Charotte Kalla (12), Maria Nordström (19), Ida Ingemarsdotter (22), Maja Dahlqvist (26), Linn Sömskar (27). Johanna Hagström slutade 52:a och är utslagen.

På herrsidan var Karl-Johan Westberg bäste svensk. Han gjorde sitt livs bästa kval hade femte bästa tid och var 2,28 sekunder bakom kvalets vinnare, ryssen Alexander Bolsjunov.

Vidare även: Calle Halfvarsson (6:a), Oskar Svensson (8:a), Teodor Peterson (9:a) och Viktor Thorn (10:a).

Kvartsfinal

Hanna Falk hamnade lite på efterkälken i sin kvartsfinal och lyckades inte jaga ikapp i stigningarna, men i spurten visade hon fin teknik, gjorde en rejäl tempoväxling och vann första heatet. Van der Graaf kom sist i sitt vilket gynnar Falk i den totala sprintcupen. Andra svenskor som tog sig vidare: Jonna Sundling (vann heat 2), Ida Ingemarsdotter (2:a i heat 3) och Anna Dyvik (2:a i heat 4).

På herrsidan låg Viktor Thorn länge och drog i den sista kvartsfinalen, men på slutet passerade Karl-Johan Westberg och vann avvaktande. Dubbelt Sjuhärad i topp! Vidare även: Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson.

Semifinal

Hanna Falk såg ut att vara i kanonform. Hon vann den första semifinalen strax före Jonna Sundling. I den andra vann Marit Björgen före Anna Dyvik. Caldwell och Slind vidare på tid. Diggins och Falla utslagna!

I semifinal två körde Westberg och norrmannen Skar in i varandra så att båda föll strax före upploppet. Synd eftersom Westberg hade häng på en finalplats. Vidare till final: Oskar Svensson och Teodor Peterson som fick sällskap av Kläbo, Pellegrino, Hakola och Chanavat.

Final

Hanna Falk behärskade finalen från start till mål. Låg i ledning, körde lite avvaktande och tryckte sen ifrån i sista kurvan och vann med god marginal före Sundling och Björgen. Det är Falks andra världscupseger den här säsongen. Den första tog hon i stadssprinten i Dresden. Genom segern i Falun tar hon en fjärdeplats i den totala sprintcupen.

– Extra roligt att vinna på hemmaplan inför familj och vänner. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Falk till SVT.

– Det verkar gå extra bra när familjen är på plats. Det är den här dagen som har motiverat mig efter OS.