Sverige vann basketlandskampen mot Estland i Boråshallen med 84–66. Jonas Jerebko var bäste svensk, och gjorde 20 poäng.
Sport • Publicerad 3 augusti 2010
Jerebko tog Sverige till seger.
Jerebko tog Sverige till seger.Foto: Bengt Lagerstedt

BT följde Jonas Jerebkos återkomst till Boråshallen noggrant. Jerebko var klart bäste spelare när Sverige till slut utklassade Estland med 84–66. Utöver ett par nervösa minuter i början visade Kinnas store son varför han spelar i NBA. Här nedan har ni Jerebkos match, minut för minut:

Slut: 84–66. Jonas Jerebko får pris som bäste svenske spelare. Totalt slutade Jerebko på 20 poäng, åtta returer (en offensiv), fyra assist, två stulna bollar, två fouls och tre tappade bollar på en speltid av 29.07. Hans skottprocent slutade på, tvåor: 60 procent (6/10), treor: 50 procent (1/2) och straffar: 71,4 (5/7).

39.30: 84–66

37.49: Jerebko byts ut. Utöver de första två minuterna har Sverige dominerat rejält, och Jerebko har varit planens kung.

36.29: Jerebko briljerar med en grymt läcker passning bakom ryggen (blindpass) till Brice Massanba. 77–61. Dagens höjdare.

35.08: Jerebko sänker sin första trepoängare för dagen, 74–59. Jerebko först till 20 poäng.

34.03: Martin Pahlmblad dunkar in 71–57, och Estland tar timeout.

32.37: Jerebko sätter en tvåa, blir foulad och sänker även bonuskastet. 69–55, Jerebko åter matchens bäste poängplockare med sina 17.

31.37: Jerebko byts in igen vid ställningen 66–55. Samtidigt meddelas publiksiffran: 2445 – publikrekord för en träningslandskamp i Sverige.

30.00: 61–52 efter tredje perioden. Sverige avslutade perioden bra utan Jerebko på planen. Annars var det Kinnasonen bakom det mesta och bästa i det svenska laget under perioden. Hittills har han spelat 22.50, gjort 14 poäng, fem returer, tre assist, två steals och tre turnovers.

27.50: Mikael Linquist sätter en trea, och är plötsligt matchens bäste poängplockare med 16 poäng. 59–51.

27.02: Jerebko byts ut. 54–51.

26.49: Fortfarande 52–48 när Sverige tar timeout. Det är tydligt att det är Jerebko som skall kliva fram när spelet låser sig för övriga svenskar. Hittills har han gjort det mycket bra.

25.34: 52–48. Det jämnar ut sig...

24.40: Jerebko sänker ett skott från fyra meter, och gör två poäng till. 52–46. Jerebko poängbäst av alla med 14.

24.01: Jerebko dunkar i 50–43. Dagens jubel i Boråshallen.

23.00: 46–40. Estland har vaknat till.

20.13: Jerebko sätter en tvåa, gör sina tionde poäng – flest i matchen. 43–32.

20.00: Halvtid, 41–32. Jerebko har inte varit lika dominant i den andra perioden som han var i första. Mycket för att han inte har behövt dominera. För nu vågar även de andra svenskarna ta initiativ. Med en speltid av 15.49 har Jerebko gjort 8 poäng, tagit fem returer gjort två assist, två steals och två turnovers.

19.35: Jerebko byts ut.

19.31: Jerebkos två första poäng i perioden, 41–32.

19.08: Jerebko drar på sig sin första foul.

18.57: 39–30 sedan Martin Pahlmblad satt två poäng.

17.30: Timeout i svensk ledning 35–28.

16.01: Tveksamt domslut när Sverige får två gratispoäng till 32–28. Domaren bedömde det som målvaktsspel (goaltending), men det var nog inte rätt.

15.02: Jerebko missar ett tvåpoängsskott. Sverige i ledning 30–26.

13.21: Martin Ringström sätter ett svårt skott och ökar Sveriges ledning till 28–21.

12.35: Jerebko kommer in igen. Ställningen är 22–21.

12.00: Sverige leder nu med 22–18. Som mest har svenskarna varit sju poäng upp. Jerebko har inlett andra perioden från bänken.

10.00: Första perioden slutar 17–13 till Sverige. Jerebko är bäste svenske poängplockare. Sex poäng, tre returer, två steals och två turnovers är facit så här långt.

8.49: Jerebko byts ut, in kommer Martin Ringström. Sverige leder med 15–12, och Jerebko har gjort sex poäng. Han har dessutom börjat dominera planen precis så mycket som alla svenskar hoppats.

7.40: Anton Saks sätter en trea och ger Sverige ledningen med 13–12. Estland tar timeout.

6.35: Jerebkos första tvåpoängare gör ställningen till 10–12. Stämningen stiger i Boråshallen.

5.40: Jerebko sätter två straffkast, och reducerar till 8–10. Jerebko är nu uppe på fyra poäng.

3.56: Jonas Jerebko sätter en av två straffar och gör således sin första poäng. I anfallet efter tar han defensiv retur och startar det anfall som leder till svensk reducering till 5–10.

3.05: Sveriges två första poäng görs av Joakim Kjellbom.

2.50: Sverige har timeout i underläge med 10–0. Jonas Jerebko har svarat för ett bra defensivt ingripande, men också tappat bollen två gånger i anfall. Ingen kanonstart med andra ord.

Inför uppkast: Det är verkligen upplagt för basketfest i kväll. Det var mycket länge sedan Boråshallens läktare var så välfyllda som i kväll. Uppskattningsvis är 2500 åskådare på plats tio minuter innan uppkast. Och alla jublade och applåderade rejält vid lagpresentationen när 11 Jerebko presenterades.