”Jag tror inte att Kroatien kan få fram en så här bra generation igen”

FOTBOLL Artikeln publicerades
Båda boråsaren Stefan Krajacics båda favoritlag spelar VM-kvartsfinal under lördagen. ”Det kan inte bli bättre än så. Vi får hoppas att båda vinner,” säger han.
Foto: Oscar Eriksson
Båda boråsaren Stefan Krajacics båda favoritlag spelar VM-kvartsfinal under lördagen. ”Det kan inte bli bättre än så. Vi får hoppas att båda vinner,” säger han.

Det blir en nervös VM-lördag för boråsaren Stefan Krajacic. Först spelar Sverige, sedan Kroatien.

– Det kan inte bli bättre än så. Vi får hoppas att båda vinner, säger han.

I så fall blir det semifinal mellan länderna i boråsarens hjärta. Men han är lite orolig för Sverige.

– Jag tror att de får det svårt, England är bra. Det har ett ungt och hungrigt lag, och så har de en målskytt av världsklass i Harry Kane, säger Krajacic.

Han säger att hjärtat klappar lite mer för Kroatien än på Sverige. Trots att kroaterna är storfavoriter mot skrällaget Ryssland på lördagskvällen är han nervös.

– Jag vill ju inte att de skall förlora. För det här är sista chansen, det kommer inga fler. Jag tror inte att Kroatien kan få fram en så här bra generation igen, i varje fall inte under min livstid.

Sedan konstaterar han att han kan ha sagt något liknande 1998, när kroaterna tog VM-brons genom ett lag med profiler som Davos Suker, Zvonimir Boban och Robert Prosinecki.

– Jag fick vänta i 20 år.

Om fyra år är de största profilerna i den nuvarande generationen med Luka Modric, Ivan Rakitic och Mario Manzukic mellan 34 och 36 år.

– Det är nu de måste göra det. Innan VM trodde jag max på semifinal, men nu har de haft lite flyt med lottningen. Jag tror mycket är beroende av hur de spelar mot Ryssland. De behöver få till spelet bättre, och jag hoppas de lärde sig en läxa senast.

Då behövde kroaterna ta till straffläggning för att vinna mot Danmark. Krajacic menar att det följer det upplägg som präglat det här kroatiska laget.

– De lyckas oftast ta sig vidare från gruppspelet, men sedan händer det något. De verkar bli nervösa, det verkar inte som att det passar att vara favoriter.

I EM för två år sedan upplevde många Kroatien som turneringens bästa lag efter att man bland annat besegrat Spanien i gruppspelet. Men man blev passiva i åttondelsfinalen mot Portugal, och åkte ut efter förlängning.

Man uppträdde sedan svagt i VM-kvalet, där man kom tvåa efter Island i gruppen. Inför playoffspelet bytte man förbundskapten till Zlatko Dalic.

– Det har blivit bättre efter det. Men jag tycker fortfarande inte att de har fått ut maximalt av alla sina spelare, som Ivan Perisic. Om alla är i form har man kanske det bästa mittfältet i VM, säger Krajicic.

Boråsaren Stefan Krajacic tror att VM är sista chansen för den starka kroatiska generationen med bland annat Luka Modric och Ivan Rakitic.
Foto: Oscar Eriksson
Boråsaren Stefan Krajacic tror att VM är sista chansen för den starka kroatiska generationen med bland annat Luka Modric och Ivan Rakitic.

Själv är han född i Borås, men har kroatiskt påbrå. I vintras var han en av tre som fick nytt liv i Borås kroatiska fotbollslag KKF Tomislav efter 14 år i dvala.

– Det var jag, Petar Poje och Alen Cavalic från det gamla laget. Vi var sugna på att spela igen, och vi har ju massor av ungdomar från Balkanområdet i Borås. Fast du måste inte vara från Balkan, alla får vara med, säger Krajacic.

Tomislav spelar i reservserien i år, och KKF står för kroatiska kulturföreningen.

– De har strax över 100 medlemmar, och lokal på Hulta. Det händer någon gång att vi har aktiviteter där, säger Krajacic.

Lördagens matcher ser han dock i något större sällskap.

– Jag brukar se med en polare, det får inte vara för många störande moment. Det blir nog kul.

Fakta

Kroatien

Folkmängd: 4,2 miljoner

Fifarankning: 20:e

Antal VM: Femte

Bästa placering: Brons 1998

Spelarprofiler: Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic och Mario Mandzukic.

Bäste målskytt i VM: Luka Modric 2.

Förbundskapten: Zlatko Dalic

Spelar kvartsfinal mot Ryssland 20.00 på lördagskvällen. Vinnaren i Kroatiens match ställs mot segraren mellan Sverige och England i semifinal.

Visa mer...