”Ingen kommentar” är också en kommentar

Sport Artikeln publicerades
Det har varit en tuff vecka för Elfsborg och tränaren Magnus Haglund.
Foto:Axel Noren
Det har varit en tuff vecka för Elfsborg och tränaren Magnus Haglund.

Det har gått en vecka sedan BT:s avslöjande om missnöjet i Elfsborgs spelartrupp. Den har präglats av starka känslor dåligt kamouflerade bakom orden ”ingen kommentar”.

Lasse Nilsson har hållits väl nedkyld och inte fått många chanser i år. Han inledde säsongen med att inte ens vara uttagen i truppen, fick en halvtimme borta mot Djurgården när det stod 3-0 och matchen redan var förlorad och hamnade sedan på bänken och blev utan speltid mot både Örebro och Sundsvall.

Efter det har han fått göra två inhopp på ungefär tjugo minuter vardera och har förvaltat tiden väl och med en effektivitet som borde göra andra anfallare både stressade och avundsjuka. Han gjorde två mål på stopptid mot Östersund och vände 2-4 till 4-4. Och så det förlösande segermålet mot AFC, en måstematch för ett pressat Elfsborg som spelade för mer än tre poäng mot tabelljumbon.

Efteråt ställdes Lasse Nilsson framför CMores kamera och fick frågan om han hade räddat Magnus Haglunds jobb. ”Det vill jag inte kommentera.” Följdfrågan om han har förtroende för sin tränare fick samma svar: ”Jag kommenterar inte det. Vi har en lagkapten och en klubbledning som får sköta de bitarna.”

Även lagkapten Kevin Stuhr Ellegaard har använt sig av ”ingen kommentar”-kortet den gångna veckan. Det var när BT ställde frågan om förtroendet för tränare Haglund efter genomklappningen borta mot IK Sirius.

Men ”ingen kommentar” är också en kommentar. Båda spelarna hade ju kunnat välja att svara att de står bakom sin chef.

Publiceringen i BT har fått stort genomslag och den allsvenska krisen i Borås har diskuterats på många olika håll, bland annat i onsdagens avsnitt av Offside-podden, där Johan Orrenius berättar att det senaste numret av fotbollstidskriften just hade skickats till tryck när nyheten briserade. Han säger att han riskerar att se lite dum ut när hans reportage om Elfsborg och den starka ledartrojkan Bosse Johansson, Stefan Andreasson och Magnus Haglund nu landar i brevlådan även om grundstoryn om kontinuitet och organisation fortfarande håller.

Han jämför Elfsborg med Färjestad som av vissa kallas familjen och av andra beskrivs som en sekt. Men han och kollegan Anders Bengtsson problematiserar även fenomenet spelarmyteri, som man som journalist naturligtvis har anledning att vara vaksam med.

Det är svårt att hantera offentlig kritik. Och det är naturligt att försöka vifta undan BT:s artiklar med argumentet att källorna är anonyma, men vi hade självklart inte publicerat uppgifterna om vi inte hade gjort bedömningen att de har hög trovärdighet.

Och hade det inte funnits något problem så hade Elfsborg inte spelat med sådan håglöshet, Bosse Johansson hade inte varit på varje träning och han hade definitivt inte pratat om turbulensen i Elfsborgs egen tv-kanal. Det är ett tydligt avsteg från den vanliga mediestrategin att använda klubbkanalen för renodlad propaganda.

Fakta

Helgens höjdare

Lördag: Hockey-VM i maj när vårvärmen till slut har anlänt känns inte helt motiverande, men när Sverige möter Finland i semifinal vaknar den här halvfinnen i alla fall delvis till liv. Seger vem som än vinner.

Söndag: Den femte och avgörande semifinalen mellan Sävehof och Skuru spelas i Partille. Allt annat än hemmaseger vore en skräll. Hemmalaget har inte förlorat en ligamatch i Partille Arena sedan 10:e november och Ida Odén kan nog se fram emot ännu en SM-final.

Hela helgen: Bra kompis klassfotboll på Ryda sportfält – upplev idrottens själ när tvåtusen killar och tjejer i årskurs 0-6 spelar utan andra krav än att ha kul.

Visa mer...