Henrikson: Ung men helt överlägsen

Sport Artikeln publicerades
Tova Granberg.
Foto: Johan Valkonen
Tova Granberg.

Hon är ovanligt ung för att få BT-junioren, men Tova Granberg har sopat judomattan med konkurrenterna det gångna året. Både de jämnåriga och de äldre.

Vi hade en lång och bra jurydiskussion om BT-junioren 2017. Det är svårt att jämföra idrotter men även att ställa en 14-åring mot en 18-åring som är mitt i steget in i seniorkarriären.

I det här fallet enades vi till slut om att det var rätt att lyfta fram den kanske yngsta pristagaren någonsin, sett till hur överlägsen hon har varit. I Sverige och Norden är hon i det närmaste ohotad och har därför fått dispens att tävla mot dem som är flera år äldre.

Hon är rankad etta av alla svenska judokas under 18 på damsidan. Hon var den yngsta någonsin att ta hem NM i U18 och har under året besegrat även den tjej som vann U21-klassen. På internationell nivå vann hon dessutom U15-klassen i Europas största ungdomstävling – Matsuru Dutch Open i Eindhoven.

Hennes tränare beskriver henne som extremt ambitiös och målmedveten. Hon blev tidigt upplockad i tävlingsgruppen och presterar kontinuerligt på topp på träning.

Hon är inte bara ovanligt stark för sin ålder utan har också en utvecklad spatial förmåga, som hon har med sig från gymnastiken. Den gör att hon vet var hon befinner sig i luften när hon blir kastad och många gånger lyckas undvika att dunsa i mattan med ryggen först. Jag har sett det i träningslokalen och tro mig – hon landar som en katt.

2018 är året då Tova Granberg blir gammal nog för landslaget och går in som kadett. Hon får även chans att försvara sin titel i Eindhoven – den här gången i U18 vilket blir riktigt tufft.

Men om det fortsätter som det har börjat och hon lyckas behålla sin motivation finns det inget som talar för att hon kommer att missa sitt långsiktiga mål – OS i Paris 2024.