Han ser framtiden i Detroit

Sport Artikeln publicerades

Det har spekulerats fram och tillbaka. Nu har Jonas Jerebko bestämt sig – det blir ett år till i Detroit Pistons.

– Jag känner att jag kan mycket bättre än vad jag fick chansen att visa den gångna säsongen, säger Jerebko till BT.

NBA-säsongen 2013/14 blev inte vad Jonas Jerebko förväntat sig.

Precis som säsongen innan dess.

– Först ville inte Lawrence (Frank, coach) ge mig chansen riktigt. När han fick lämna hände samma sak med Mo (Cheeks, efterträdare). Jag spelade som mest 25 minuter i en match, tror jag. Det snittade jag i varje match för några säsonger sedan, så det kan jag inte vara nöjd med.

Ändå har han nu tagit beslut att utnyttja det fjärde och sista året på sitt nuvarande kontrakt med Detroit Pistons. Trots att han har fram till 1 juli på sig att bestämma sig.

– Jag har redan bestämt mig. Jag har ett år kvar i Detroit, och jag kör på. Det är en väldigt viktig sommar och säsong som väntar nu.

När bestämde du dig?

– Nästan direkt efter säsongen. Jag vet att jag kan göra det bättre än vad jag visade förra säsongen. Jag räknar med att nästa blir betydligt bättre.

Jerebko hade kunnat bryta kontraktet med Detroit Pistons nu och bli en så kallad "free agent" för att förhandla med andra klubbar. Då hade han dock gått miste om de 4,5 miljoner dollar – motsvarande nästan 30 miljoner kronor i dagens valutakurs – som är kvar på hans avtal.

På söndag flyger Jerebko tillbaka till USA, efter en månads semester på hemmaplan – bortsett från tio dagar i Maldiverna – och direkt väntar ett möte med nye coachen, Stan van Gundy.

– Vi ska sätta oss och gå igenom en del saker. Hur ser han på mig? Vad vill han? Vilken sorts spelare tycker han att jag ska vara? Vad ska jag jobba extra mycket på? Det ska bli kul att snacka lite.

Hur reagerade du när van Gundy presenterades som coach?

– Det blev väldigt positiva reaktioner. Jag kommer ihåg honom från när han coachade Orlando och det är en rutinerad coach som har varit i ligan lång tid. Jag har alltid snackat med honom när vi mötts, och jag vet att han gillar min speltid.

Intervjun sker i Kinnahallens cafeteria. Utanför de stängda dörrarna sitter förväntansfulla barn och ungdomar från Marbo Basket som strax ska få träffa sin stora idol – och få signerade NBA-produkter från Marksonen.

– Det är kul att vara tillbaka i Kinnahallen, här har jag spenderat många timmar. Jag ser tillbaka på mig själv i deras skor, och tänker att jag hade tyckt det var roligt om man kunnat få t-shirts, sockar och planscher från duktiga spelare då.

Jonas Jerebko finns inte med i den EM-kvaltrupp som ska försöka ta Sverige till nästa sommars Europamästerskap i Ukraina. I en BT-intervju 2 april förklarade han sitt beslut. Han menar att det kommer att medföra bättre möjligheter att komma så bra förberedd som möjligt inför nästa säsong.

– Ibland måste man tänka på sig själv. Min förra säsong var mentalt tuff och nästa blir väldigt viktig – om ett år står jag utan klubb. Nu får jag chansen att verkligen bygga upp min kropp och komma så bra förberedd som möjligt inför säsongen.

Han fortsätter:

– Någon påstod att mitt beslut hade att göra med valet av Vedran Bosnic som förbundskapten, men det ligger ingen sanning i. Förbundet kunde ha anställt Phil Jackson, jag hade ändå tagit det här beslutet, säger Jerebko.

Hörde sig förbundet för kring dina åsikter om Bosnic innan han anställdes som förbundskapten?

– Nja. Det finns kompetent folk på förbundet, så jag ville inte lägga mig i det. De tog rätt beslut, jag gillar Vedran väldigt mycket. Och jag har inte stängt dörren till landslaget, bara den här sommaren.

När vi ändå är inne på svensk basket, hur bra koll har du på Borås framfart i ligan?

– Jag följer dem ganska väl. När de slog rekordet med 22 raka segrar hade jag bra koll, och i slutspelet försökte jag också att hänga med. Det är kul att det går bra för Borås och att det kommer mycket folk till hallen.

På frågan om han redan nu vet huruvida han en gång hoppas avsluta karriären i svenska ligan eller inte, skrattar Jerebko.

– Det där känns väldigt långt bort, tidsmässigt. Jag ser absolut inte att jag måste spela i Sverige, men kanske ångrar jag mig när jag blir äldre. Vi får se, jag har inte ställt den frågan till mig själv än.