Mark var chanslöst mot Ljunggrens Alvik

För första gången sedan hon flyttade till Alvik var före detta Mark-lagkaptenen Elin Ljunggren i dag tillbaka i Kinnahallen. Hon var det som segrare.
BASKET • Publicerad 14 januari 2018
Elin Ljunggren var tillbaka i Kinnahallen som segrare i dag.
Elin Ljunggren var tillbaka i Kinnahallen som segrare i dag.Foto: Anders Robertsson

252 personer såg en match som avgjordes redan under de första två minuterna. Alvik mönstrade fyra landslagsspelare i startfemman, och de gjorde 0–11 under de första 1.57. Redan där var matchen körd.

Till slut vann Alvik med 78–52 efter tio poäng från Ljunggren. Se BT-sportens rapportering från matchen här nedan:

Inför matchen:

Alvik är storfavoriter. Stockholmslaget ligger trea i tabellen, har bara två förluster på tolv matcher, och har fyra svenska landslagsspelare i truppen. Dessutom vann gästerna det första mötet med Mark med hela 96–58.

I och med att AIK vann borta mot Visby i går har hemmalaget Mark återigen blivit akut indraget i kvalstriden. Mark ligger på slutspelsplats med tio poäng, AIK närmast efter med åtta pinnar.

I dagens match har Mark ett stort avbräck, i och med att det har strulat med Alexis Hyders arbetstillstånd, och att hon därmed inte får spela.

Första perioden: Mark–Alvik 10–20.

Gästerna rivstartade, och det var 0–11 redan efter dryga två minuter. Sedan följdes lagen i princip åt under resten av perioden.

Vid 8–18 och 7.52 på matchklockan fick egna Markprodukten Anna Golob för första gången komma in och spela i basketligan.

Linn Larsson och Janee Thompson är bästa poänggörare i Mark med fyra vardera. Hos Alvik har Paula Juhlin gjort sex. Återvändaren Elin Ljunggren står på fyra.

Andra perioden: 17–24, totalt 27–44.

En period där Alvik sakta men säkert gled ifrån hemmalaget. Fast en trea från Quy Nguyen blev periodens första poäng, den minskade Marks underläge till sju poäng.

Avståndet varierade sedan mellan sju och nio poäng en liten stund, innan Alvik gjorde ett litet ryck, och vid 16–27 tog Robin Sandberg timeout. Då hade man spelat 3.12 av perioden.

Direkt efter timeouten satte Amanda Odqvist en trea till 19–27. Men det var sällan som den hyfsat vältaliga hemmapubliken fick vara glada speciellt länge i den här matchen. I anfallet efter var det elva poängs underläge igen.

Efter 6.18 tog gästerna sin första timeout. De ledde man med 13 poäng, 32–19. När Paula Juhlin två minuter senare blev första spelare att nå tio gjorda poäng var bortaledningen uppe i 14 poäng, 37–23.

Med 12,7 sekunder kvar av perioden gjorde Golob sina två första ligapoäng. De betydde 27–41. Men Klara Lundquist fick sista ordet i perioden med 2+1 just innan buzzern.

Flest poäng, Mark: Thompson 9, Larsson 6 samt Odqvist och Nguyen på tre vardera. Alvik: Lundquist 11, Juhlin 10 och Nathalie Schönberg Langanga 7.

Trots avsaknaden av Alexis Hyder har Mark stått upp rätt bra vad gäller returtagningen. Det står 20–22 där i paus. Thompson har tagit sju av Marks returer.

Tredje perioden: 5–15, totalt 32–59.

Alvik startade matchen med fyra landslagsspelare, och hade 0–11 efter 1.57. Övriga 18 minuter i den första halvleken förlorade Mark ”bara” med sex poäng.

Den andra halvleken startade inte lika illa som den första för hemmalaget. Men gästerna gjorde i alla fall de fyra första poängen innan Erica Iderstål kunde göra hemmalagets första från strafflinjen.

Även om Alvik inte fick till några superperioder såg man till att göra det svårt för Marks anfallspel, och efter 6.36 var det 3–10 i perioden.

Det slutade 5–15, vilket är talande. Mark spelar ett helt godkänt försvarsspel, men Alvik är ändå minst en klass bättre.

Fjärde perioden: 20–19, Mark–Alvik slutade 52–78

Mark inledde perioden bra, och gjorde de fyra första poängen. Efter 3.30 hade man 10–4 i perioden, och underläget var nere i 21 poäng.

När Robin Sandberg tog timeout efter 4.21 hade dock Klara Lundquist sänkt en trea till 42–66.

Och efter timeouten gick det fort. Efter 6.13 var det 42–75. Då hade gästerna gjort tolv raka poäng.

Men Mark repade sig, fick till en bra avslutning och slutresultatet blev alltså 52–78. Anna Golob gjorde en lovande debut, som slutade med åtta gjorda poäng.

Poäng, Mark: Thompson 15, Nguyen 12, Golob 8, Larsson 6, Iderstål, Odqvist och Palacios 3 vardera och Rohner 2.

Poäng, Alvik: Juhlin 20, Lundquist 14, Ljunggren 10, Stålvant och Zanoni 8, Schönberg Langanga 7, Fasth Gillstedt 5 samt Angel och Rykatkin 3.