Annons

Ericsson bröt den poänglösa sviten

För första gången på 50 starter tog Marcus Ericsson poäng i formel 1-VM.
Svensken blev nia i Bahrain och var ett enda stort leende efter loppet.
– Det känns otroligt skönt och bra och allt på en gång, säger han.
Formel 1 • Publicerad 8 april 2018
Marcus Ericsson attackeras av Nico Hülkenberg, Tyskland, under formel 1-loppet i Bahrain.
Marcus Ericsson attackeras av Nico Hülkenberg, Tyskland, under formel 1-loppet i Bahrain.Foto: Luca Bruno

Det kunde ha blivit det 50:e formel 1-loppet i rad utan poäng, sedan niondeplatsen på Monza 2015.

Marcus Ericsson ville annat.

Annons

Den 27-åriga svensken hade bra fart på sin Sauber i Bahrain och med en konservativ däckstrategi – bara ett besök i depån – kunde han korsa mållinjen på nionde plats för två VM-poäng.

– De sista tio varven satt jag och lyssnade på allt: motorn, växellådan... Jag var orolig att något skulle brista, säger Ericsson till Viasat.

Den över två och ett halvt år långa ökenvandringen har tärt på honom.

– Det har varit tufft mentalt. Jag vet ju att det är poängen som räknas. Jag har gjort många bra tävlingar men när jag har varit på väg mot poäng har det alltid hänt något. Det har varit frustrerande, säger han.

Ericsson grundlade tvåpoängaren i starten och under det första varvet när han avancerade i fältet från 17:e startposition. Strategin med ett enda depåstopp var lyckosam.

– Det handlade om att få däcken att hålla. Jag tycker att det var ett perfekt lopp av mig och teamet. Det är en grym boost för självförtroendet, säger Ericsson.

Längst fram dominerade Sebastian Vettel loppet men tysken blev ikappkörd av finländaren Valtteri Bottas, Mercedes, och pressades hårt under de avslutande varven. Ferrari-föraren, som vann premiären i Australien, höll undan och har därmed fått en drömstart på säsongen.

– Med tio varv kvar sade jag att allt var under kontroll. Det var en lögn. Inget var under kontroll. Jag trodde att Valtteri skulle ta mig men som tur var tog varven slut, säger Vettel.

Regerande mästaren Lewis Hamilton, som startade från ruta nio efter fem platsers nedflyttning till följd av ett växellådsbyte, blev trea.

Det var inte bara glada miner i Ferrari-lägret. Kimi Räikkönen tvingades bryta efter en otäck incident under ett depåstopp. Finländaren fick grönt ljus att köra ut på banan innan däckbytet var klart och en av mekanikerna fastnade under bilen. Av tv-bilderna att döma skadade han ena foten.

Annons

Även Red Bull-förarna Daniel Ricciardo och Max Verstappen bröt tävlingen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons