En vacker seger som ger framtidstro

Sport Artikeln publicerades

Det var vackert, det var efterlängtat, det var lika mycket en upprättelse och det var förhoppningsvis inte slutet utan en början.

Och det var, på ren svenska, förbannat roligt.

Zlatan Ibrahimovic och Sebastian Larsson sänkte Frankrike – 2–0 (0–0) i Kiev.

Men för att ta sig ur den senaste veckans jämmerdal tog landslaget först ett stort kliv bakåt för att kunna ta två framåt.

Det var tillbaka till den moderna svenska fotbollens vagga, hela vägen till Lars Lagerbäcks "säkerheten först"-fotboll. Med livremmen spänd till sista hålet och dubbla hängslen.

Åtta, nio man bakom bollen, med dubbla försvarsled och en klar deklaration att ingen jäkel till fransos skulle släppas över bron.

Ett lag byggs bakifrån

Mittfältslåset Anders Svensson och Kim Källström var sekundanter till Olof Mellberg och Jonas Olsson medan Sebastian Larsson och Emir Bajrami hela tiden såg till att ge ytterbackarna Martin Olsson och Andreas Granqvist understöd när Franck Ribéry, Hatem Ben Arfa, Samir Nasri med flera kom stormande.

Ett land byggs av lag.

Ett lag byggs av ett stabilt försvarsspel.

När allt redan var förbi, landslaget för första gången i en mästerskapsmatch som inte gällde något rent sportsligt... då, först då, ramlade polletten ned.

Det var hårdkokt, flärdfritt men effektivt och tryggt.

Frankrike, i jakt på tre poäng och gruppsegern, fick jobba hårt för varje chans. De jobbade hårt, men fick nästan inga.

Då var de svenska kontringarna desto vassare.

Toivonen i stolpen

Redan efter fyra minuter hade Ola Toivonen nickat utanför och Sebastian Larsson mot Hugo Lloris. Efter tio kunde Toivonen fixat ledningen. Han vann duellen med Philippe Mexès, tog ned Källströms långboll, rundade Lloris, men träffade stolpens utsida.

Hade han hört eller sett Zlatan Ibrahimovic hade en bredsida snett inåt bakåt troligen garanterat ett svenskt 1–0. Larsson hade ett skott över och på läktarna ljöd ett taktfast "Kom igen, Sverige! Kom igen, Sverige". Men djupledsspelet fungerade inte. Toivonen och Ibrahimovic var båda för stillastående och Bajrami alldeles för tam framåt.

Priset fick han betala i halvtid.

På några minuter hann Christian "Chippen" Wilhelmsson visa att han borde varit med från start. Han var en hårfin (?) offside från att springa igenom direkt, han lyfte ett inlägg som Larsson drog till på och tvingade Lloris till en praktparad.

EM:s vackraste mål?

Sedan kom bomben. Mästerskapets mästerstycke.

Larsson lyfte in från höger. Zlatan slängde upp sina 100 kilo i luften och träffade perfekt med en högervolley i världsklass, hans sjätte EM-mål. Bara Alan Shearer (7) och Michel Platini (9) har gjort fler. Frankrike gungade, skakade. Bara Lloris briljerade. Wilhelmsson fick nästa chans, Mellberg var nära sitt andra EM-mål med en klack.

Laurent Blanc kastade in Florent Malouda. Les Bleus kom mer och mer, men vallen höll.

Erik Hamrén hade lärt av misstagen. När drömmen sprack och han vaknade försvann också naiviteten. Han byggde ett lag och ett system av de spelare han hade.

Tyvärr för sent.

En poäng mot Ukraina och landslaget hade fått se Donetsk och möta Spanien i kvartsfinal. Den resan går till Frankrike.

Men fansen sjöng "Vi älskar Sverige" och de gjorde det högt.

Och de fick skrika rätt ut en sista gång. Inhopparen Samuel Holmén prickade ribban på Wilhelmssons inlägg. Returen drog Larsson upp i nättaket.