Elitdomaren om VAR: ”Det är den stora frågan att brottas med”

Fotboll Artikeln publicerades
Sara Persson är gäst i avsnitt 11 av BT Fotboll.
Foto: Anton Hedberg
Sara Persson är gäst i avsnitt 11 av BT Fotboll.

Hon dömde en avgörande Champions League-semifinal i våras – men fick inte en VM-plats.

Nu följer Sara Persson från Rävlanda VAR- och regeldiskussioner på hemmaplan.

– Hur petig eller noggrann ska man bli med VAR – när, var och hur ska tekniken användas? Det är den stora frågan att brottas med, säger hon.

Persson prisades som årets domare 2018 av spelarföreningen, dömde U17-VM i Uruguay, den avgörande Champions League-semifinalen mellan Chelsea och Lyon i våras – men tvingas se VM från tv-soffan hemma i Rävlanda.

– Det var jättetungt att få det beskedet, och jag hade någonstans en liten tanke om att det kanske hade varit läge att avsluta den internationella karriären med ett VM, men när det inte blev så kändes det avhugget – så kan jag satsa mot EM om två år vill jag göra det, säger hon.

Persson har följt diskussionerna om det nya regelverket samt VAR, där domare kan ta hjälp av tv-bilder för att få rätt domslut, under mästerskapet – och när hon nu gästar podcasten BT Fotboll är de frågorna i fokus.

– Det finns ingen prestige i mig som domare att stå fast vid ett domslut som är uppenbart fel. Kan någon hjälpa mig så har jag inga problem med att ta den hjälpen och gå vidare i matchen med vetskapen att ja, jag blåste fel, men det blev rätt.

De stora frågorna rör i stället i vilka situationer som VAR bör användas.

– Jag är en person som tycker att fotboll ska vara en bedömningssport, och VAR kan ta bort lite av tjusningen med det, avbrotten kan vara jobbiga och stör rytmen i spelet. Men jag tycker absolut att det var rätt att använda VAR nu, och hade vi inte hoppat på det tåget nu hade damfotbollen hamnat ännu längre efter. Jag är positiv till VAR, men det behöver så klart finjusteras.

I avsnittet diskuteras även det tuffare klimatet för fotbollsdomare, på allt från elitnivå via lokalfotboll ner på barn- och ungdomssidan.

– Det tenderar att bli så hårt klimat, utstuderat elakt. Man läser allt för ofta om tråkiga händelser.

Du kan lyssna på avsnittet här i artikeln eller via Spotify samt i vanliga Podcast-appar. Sök efter BT Fotboll.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.