Efter majorsegern – här är Lindbergs nya mål

Golf Artikeln publicerades
Pernilla Lindberg i Evian Championship 2018.
Foto: Göran Söderqvist
Pernilla Lindberg i Evian Championship 2018.

Pernilla Lindberg lyckades inte följa upp sin överraskande majorseger förra våren utan formen dalade.

Efter mer tekniknötning tror hon på ett ännu bättre år där hon hoppas få göra Solheim Cup-debut.

– Det är självklart ett av de största målen, säger golfstjärnan.

32-åringen från Bollnäs gör i veckan säsongsdebut, i USA-tourens mästartävling på Lake Buena Vista i hemstaden Orlando i Florida, dit de två senaste årens segrare är inbjudna.

Men inte bara de. Varje spelare har med sig två kändisar i bollen, som tävlar i en egen kändistävling. Lindberg ska spela tillsammans med de före detta NFL-spelarna Carson Palmer och Marcus Allen.

– Det ska bli jättekul att få tävla igen, men egentligen tycker jag att den här tävlingen ligger ett par veckor för tidigt, säger Lindberg.

– Men eftersom det är ett annorlunda format, då man spelar med kändisar vars golf håller en varierad nivå, känns det som en bra uppvärmningstävling.

Under vinteruppehållet blev det ingen golf alls på fem veckor, men sedan hon kom tillbaka till Orlando efter juldagarna hemma i Bollnäs, har hon tränat hårt i 2,5 vecka.

– Förra året bestämde jag och min tränare Patrik Jonsson att lägga tekniken åt sidan och att jag skulle spela med det jag hade. Det fungerade ett tag, men sedan föll jag tillbaka i gamla tendenser som inte ledde till mitt bästa spel, säger hon.

– Inför 2019 har jag gått tillbaka till att nöta mer teknik och mitt mål är detsamma sedan några år – att få en kortare och kompaktare sving. Det ska förhoppningsvis leda till ett stabilare spel över hela året.

Efter segern i majorn ANA Inspiration i fjol föll spelet tillbaka och hon nådde bara en tionde- och en femtondeplats som bäst. En del av förklaringen ligger i den försämrade tekniken, en annan i uppståndelsen efter majorsegern.

– Det blev en extra uppmärksamhet som tog energi och det påverkade mig resten av året, säger Lindberg.

– Men det var mycket positivt ändå. Jag missade bara fem cutter, vilket var min bästa säsong på så sätt.

I år är målet att höja lägstanivån och få in fler topplaceringar.

– Jag lägger fokus på min utvecklingsplan, på de grejor som jag vet kommer att utveckla mig och gör att jag spelar som bäst.

Pernilla Lindberg har aldrig tidigare spelat i Solheim Cup, den prestigefyllda lagtävlingen mellan Europa och USA som går vartannat år. I år spelas den på Gleneagles i Skottland.

– Det är självklart ett av de största målen för i år, Solheim Cup är ett stort mål som driver mig. Om de dagliga grejorna som jag fokuserar på kan ta mig i rätt riktning kan jag förhoppningsvis pegga upp i Skottland i september.

Förutom Lindberg spelar Anna Nordqvist i Orlando.

Fakta

Pernilla Lindberg

Född: 13 juli 1986 (32 år).

Bor: Orlando, Florida.

Klubb: Bollnäs GK.

Blev proffs: 2009.

Världsrankning: 42.

Inspelade prispengar i karriären: 2556137 dollar (nästan 23 miljoner kronor).

Främsta merit: Seger i ANA Inspiration 2018.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.