Det här är tidernas svenska fotbollsskalp

Sport Artikeln publicerades
Foto:Eraldo Peres

Det omöjliga blev möjligt. Sverige slog ut oslagbara världsettan USA ur OS.

Miraklet i Brasilia måste räknas som svensk fotbolls största skalp någonsin.

Jag kände mig faktiskt rätt lugn när Lisa Dahlkvist stod där vid straffpunkten med bollen och väntade på att få slå den sista straffen.

Det spelade ingen roll att Hope Solo oförklarligt nog tilläts köra ett fult spel och byta handskar. Dala är ju iskall. Hon är definitivt en av de coolaste fotbollsspelare jag någonsin träffat.

När hon satte bollen intill högerstolpen var miraklet ett faktum. Landslaget hade gjort det som inte inte skulle gå.

Pia Sundhages gäng kom till matchen med tre bleka insatser i bagaget. Till och med vi som trodde på det här landslaget inför OS hade givit upp hoppet.

I kvartsfinalen väntade ju USA – de regerande världs- och olympiamästarinnorna. En gigant som aldrig tidigare hade missat medalj i ett stort mästerskap.

Men Sverige lyfte sig flera klasser, gjorde en stor defensiv laginsats, tog matchen till straffar – och vann.

Sett till enskilda matcher måste det här vara svensk damfotbolls största skalp någonsin.

Och vid närmare eftertanke, inte har väl herrlandslaget någonsin heller stått för en knall av den här digniteten?

I min krönika inför matchen ifrågasatte jag Pia Sundhage och truppens äldre utespelare. I Brasilia gav de svar på tal. Trion Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin gjorde sina bästa insatser i OS. Och Sundhage släppte sina offensiva ambitioner och valde en gatusmart taktik.

Sannolikt innebär skrällen att Sundhage säkrat sitt jobb även över nästa års EM-slutspel. Om hon vill.

Den turnering som fram till i kväll bar lätt fiaskostämpel har nu möjlighet att bli en succé. Sundhage och Sverige reser i morgon till Rio och Maracanastadion, där de har två chanser att ta en historisk OS-medalj.

Fler spelare än de nämnda är värda hyllningar. 20-åriga Stina Blackstenius visade att hon är en vinnare genom att göra mål på sin enda målchans. Och så fick Hedvig Lindahl sin stora revansch. Den ofta hårt kritiserade målvakten fick äntligen visa svenska folket att hon numera håller världsklass. Det känns både kul och välförtjänt.