Annons

Bowlare kan fira strike med en öl

Berusade bowlare. Motorcyklister som tar lugnande. Teoretiskt tänkbart i idrottsvärlden från årsskiftet. Men knappast scener vi får se.
Sport • Publicerad 28 december 2011
Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

Antidopningsbyrån Wadas lista över förbjudna preparat inom idrotten revideras årligen. I den lista som antogs den 1 oktober och börjar gälla från årsskiftet har flera saker tagits bort. När det gäller alkohol och betablockerare (lugnande medel, motverkar högt blodtryck) så har idrotterna själva bestämmanderätt.

Exempelvis är alkohol inte längre förbjudet i bowling från 1 januari och betablockerare har strukits av internationella sportförbund som curling, motorcykel, segling och brottning.

Annons

– Man strävar efter att göra vanliga medicinska behandlingar för vanliga åkommor lätta att behandla. I en del sporter finns det lite äldre utövare som använder olika mediciner helt legitimt. Och en del av de preparat som finns på listan är inte prestationshöjande. Då vill man ha bort dem, säger Bosse Berglund, chefsläkare på Sveriges olympiska kommitté och nyligen med i den grupp i Wada som arbetar fram den årliga dopningslistan.

Astmamedicin tillåts

Ett annat medel som tillåts från årsskiftet är en astmamedicin. Till gagn för främst skidåkare. Det finns två dominerande astmamediciner för inhalering i skidvärlden. Nu kommer båda att kunna användas utan krav att söka dispens.

Av svenska skidlandslagets cirka 20 åkare använder det stora flertalet astmamediciner i skiftande omfattning. Anders Södergren och Marcus Hellner är ett par av få undantag.

Används olika

– En del använder inga mediciner alls på somrarna, utan börjar med det på hösten. Det har med väder att göra, med belastning, med infektioner, säger längdskidlandslagets läkare Magnus Dyborn.

– Ju äldre åkarna blir desto mer lättretade blir luftrören, någon använder det i samband med infektion för att bli av med hosta till exempel. Vad som är astma i hårt belastade luftrör är inte lätt att avgöra alla gånger.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons