Annons

Ballon d'Or till Rapinoe och Messi

USA:s Megan Rapinoe är världens bästa fotbollsspelare på damsidan för första gången. Argentinas Lionel Messi är det på herrsidan för sjätte gången.
De båda anfallsstjärnorna tilldelades Ballon d'Or under måndagens gala i Paris.
Fotboll (TT) • Publicerad 2 december 2019
Megan Rapinoe. Arkivbild.
Megan Rapinoe. Arkivbild.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Ingen av pristagarna var någon högoddsare. 34-åriga Rapinoe var den ledande kraften i det USA som tog VM-guld i Frankrike i somras, och Rapinoe både vann skytteligan och utsågs till hela turneringens mest värdefulla spelare.

– Jag är så ledsen att jag inte kan vara på plats, jag såg verkligen fram emot den här kvällen. Jag kan inte förstå att det är jag som vinner priset bland alla de här nominerade spelarna. Det har varit ett fantastiskt år, och damfotbollen ska skatta sig lycklig att ha alla de här otroliga spelarna varje år. De pushar oss framåt, och de pushar mig till att bli den bästa spelaren jag kan vara, sade Megan Rapinoe på videolänk.

Annons

Lionel Messi fick samtidigt ta emot den ärofyllda guldbollen för sjätte gången i karriären, och 32-åringen har därmed flest genom tiderna, en fler än portugisen Cristiano Ronaldo, trea den här gången. Tvåa i världen – en grupp internationella journalister röstar fram Ballon d'Or-vinnarna – blev nederländaren Virgil van Dijk.

På damsidan blev Englands Lucy Bronze tvåa och Megan Rapinoes landslagskollega Alex Morgan trea. Norskan Ada Hegerberg, som vann i fjol när priset för första gången delades ut också till damspelare, blev fyra.

Den svenska trion Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson fanns bland de 20 nominerade till Ballon d'Or inför kvällen. Fischer och Asllani hamnade på en slutlig delad 16:e-plats i omröstningen, medan Jakobsson blev 19:e.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons