Annons

Angelica Bengtsson satte svenskt rekord

Tittade ner på staven, ett steg bakåt, som vanligt. Sedan mera ovanligt – svenskt rekord i stavhopp, 4,58 för Angelica Bengtsson, i Sollentuna GP på torsdagen.
Sport • Publicerad 5 juli 2012
Foto: ERIK MâRTENSSON / SCANPIX

– Perfekta förhållanden, det här var jätteroligt, sade hon.

Hon var redan klar för OS. Och hon och hennes tränare Miro Zalar har talat om att det kommer krävas 4,60 för att gå till final i OS. Det är klart inom räckhåll. Med rätt stav nu, vilket inte var fallet i alla hoppen i EM, där hon stannade på 4,30.

Annons

– Jag hoppade med den styvaste staven, en stav som pappa har gjort i ordning.

Bengtsson strålade efteråt, fastän uppladdningen inte varit den bästa.

Fick allergichock

– Jag har sovit hela dagen, jag fick en allergichock, men till tävlingen var jag taggad, sade gräsallergikern.

Innan fokus flyttas till London ska Angelica Bengtsson till junior-VM, 10-15 juli. Hon har vunnit guld i junior-VM tidigare, 2010. Nu har hon chansen att upprepa det i Barcelona. Hon kommer dit med ett juniorvärldsrekord, 4,58.

– Det kan bli väldigt högt där. Det här var bara början, sade Bengtsson.

Hjelmer hyllades

Moa Hjelmer satte svenskt rekord i sitt förra lopp. Och vann 400 meter på EM i Helsingfors. Nu var det lite björkar, några tallar, gula villor med vardagsrumsfönster med utsikt över arenan och mindre publik. Men de älskade att se den nyblivna Europamästaren.

– Nästan lika häftigt som på EM, så fort jag kom in på arenan blev jag nästan rörd, det var mycket gulligt som ropades, sade hon.

Det gick inte lika fort som när hon satte svenskt rekord i Helsingfors, men ett bra tid med tanke på omständigheterna.

Annons

– Det är ingen dålig tid, men det är inte så konstigt att det inte gick så himla fort, sade hon om sina 52,55.

Hjelmer åker till Gotland på måndag, i två veckor, sedan till Frankrike. Sedan är det OS.

Det var sista möjligheten att kvala in till OS, den 8 juli är formellt sista dagen och dagen efter ska truppen vara anmäld. En som inte lyckats ta sig under kvalgränsen – 45,10 på 400 meter, var Johan Wissman. Inte heller i Sollentuna. Det var en besviken Wissman, som stegade ut från banan.

– Jag måste träna och smälta detta. Det är jobbigt just nu, sade han.

Niklas Arrhenius i diskus hade också en teoretisk chans att nå en kvalgräns på 65 meter jämnt. Hans längsta nådde 64.21.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons