AIK vann efter målexplosion

AIK visade att genomklappningen mot Malmö bara var tillfällig – mot Häcken kom revanschen.
Sport • Publicerad 8 juli 2012

Med en målexplosion i matchens första minuter.

– Man är ju nöjd med starten, sade AIK-backen Nils-Eric Johansson efter 3–1-segern.

Innan sommaruppehållet var AIK ett av allsvenskans tätaste lag bakåt, bara Elfsborg hade släppt in färre mål. Storförlusten senast, 0–4, mot Malmö, väckte några oroliga blickar bland fansen när säsongen återupptogs förra veckan.

Men att den kollapsen bara var tillfällig bevisade AIK genom att slå Häcken på söndagen.

– Vad vi gjorde bättre den här matchen? Absolut ingenting, sade Nils-Eric Johansson, AIK-mittbacken, som sedan fortsatte sitt, ja – inte så avancerade resonemang:

– Vad ska jag säga, att vi tränade sämre inför Malmö-matchen, eller gjorde mål den här gången. Nej, vissa matcher vinner man, andra förlorar man. Det behöver inte vara svårare än så. Men matchen mot Malmö var en väckarklocka, att vi inte får drabbas av hybris.

Två mål efter fem minuter

Segern mot Häcken grundlades efter en riktig målexplosion i matchupptakten. Redan efter fem minuter hade AIK skaffat sig en tvåmålsledning, Celso Borges tog först sin egen nickretur och fick in bollen i mål från nära håll på andra försöket, på en hörna. Och Robin Quaison skarvade in tvåan efter Viktor Lundbergs eleganta inspel.

– Det kändes förstås väldigt bra när vi skaffade oss en tidig ledning, och kunde jobba från det, sade AIK-tränaren, Andreas Alm.

"Slarvigt och hafsigt"

Häckens dito, Peter Gerhardsson, var däremot inte särskilt nöjd med starten.

– Katastrof. Slarvigt och hafsigt. Men sedan lyfte vi oss och gav oss själva chansen, det kändes som att vi även kunde kvittera, sade han om Häckens reducering i första halvlek.

Den kom bara minuten efter AIK:s galna öppning. Det var sex händelserika minuter – sedan kontrollerade hemmalaget matchen.

– Vi stängde butiken, sade Nils-Eric Johansson, som fick se sin lagkompis, Celso Borges kyligt sätta punkt för matchen och fastställa slutresultatet.

Mittfältaren från Costa Rica rundade Häckenmålvakten Christoffer Källqvist, lurade upp Mohammed Ali Khan på läktaren med en skottfint, och sedan rullade han iskallt in bollen i öppet mål fram till 3–1 i den 57:e minuten.

AIK klättrade via segern upp till en tredjeplats i den allsvenska tabellen.