Sjuhärads Affärer

Kajsa Kettil: I väntan på målarroboten får jag greppa penseln i sommar

Sjuhärads Affärer Artikeln publicerades

Jag läser boken "Framtidens jobb" och får lära mig att en målarrobot som i går var science fiction kan bli verklighet hur snart som helst.

För nio år sedan ägnade vi en stor del av semestern åt att måla hus hemma hos mig. När kvällen kom behövdes någon form av eskapism för att hålla modet uppe inför morgondagens omgång med skrapa och pensel. Vi gick ner till stadens resebyrå och hämtade en bunt kataloger som vi bläddrade i med terpentindoftande fingrar.

I sommar behöver delar av villan målas om igen. Troligtvis är resesuget lika stort i juli 2017 som det var 2008, men skillnaden är att i år skulle vi inte komma på tanken att vända oss till en resebyrå. Dels har resebyrån på min hemort lagt ner. Dels känns det mer logiskt att själv söka, jämföra, boka och betala på nätet.

Resebranschen är ett exempel på hur digitalisering har förändrat vårt köpbeteende, och hur det beteendet i sin tur har påverkat jobben. Du hittar inte kategorin "resesäljare" på listor över bristyrken. Här finns däremot ingenjörer, it-specialister och olika vårdyrken. Just morgondagens arbetsmarknad är temat i Nima Sanandajis och Stefan Fölsters bok Framtiden jobb (Volante förlag).

Stefan Fölster, före detta chefekonom för Svenskt näringsliv och nuvarande chef för Reforminstitutet, ägnar sig åt lobbyverksamhet med näringslivets bästa för ögonen. Men trots bokens marknadsliberala budskap skulle nog få ifrågasätta statistikdelen i boken. Författarna tecknar en bild av en arbetsmarknad som behöver kunna växla kompetens när ny teknik ställer dagens förhållanden på ända. Vinnarna är inte längre den medarbetare med längst utbildning, utan snarare den som har valt karriär med omsorg och är beredd att kompetensutveckla sig längs vägen.

I länder som Sverige och Finland är snabbrörligheten extra viktig. Enligt en undersökning utförd av OECD ligger länderna i topp när företagen uppger att ny teknik har lett till strukturella och teknologiska förändringar de senaste tre åren.

En alltmer automatiserad industri hör självklart hit, och satsningar lyfts upp som goda exempel. För ett par månader sedan besökte näringsminister Mikael Damberg (S) Eton systems i Gånghester, där han själv fick testa att köra ett täcke genom en ny maskin som skulle effektivisera flödet och öka produktionen. Han berättade då för BT att "de här frågorna är mitt favoritområde".

Samtidigt som maskiner och algoritmer tar över många jobb, föds andra jobb på helt nya områden.

Den så kallade missmatchningen, alltså glappet mellan efterfrågad kompetens och arbetslösheten, lär vi höra mer om de kommande åren. Under tiden fortsätter jag att googla resor till Thailand och Toscana, och räknar med att en algoritm ser till att jag förses med skräddarsydda erbjudanden.

Och i väntan på den där målarroboten som nämndes inledningsvis, är det väl bara att greppa penseln och sätta i gång.

Fakta

Teman för framtiden

7H Affärer-reportrarna på Borås Tidning och Ulricehamns Tidning har nyligen spånat teman till de kommande numren av näringslivsbilagan 7H Affärer. I dagarna tar vi fram förstoringsglaset för att syna bank- och finanssektorn närmare, och i höst blir det en framtidsspaning om just framtidens jobb. Hur kommer arbetsdagarna för våra barn och barnbarn egentligen att se ut om några decennier? Det som är science fiction i dag lär vara passé snabbare än vi hinner tänka "snabbkörande bilar" eller "hemleverans med drönare".

Visa mer...