Resor

Costa Rica – ett äventyr

Resor Artikeln publicerades

Djungelns magiska ljudkuliss, levande vulkaner och varma människor. I Costa Rica väntar gripande upplevelser och äventyr runt knuten.

I Tortuguero vid Karibiska havet lyser guiden Miguel Fuentes med en svagt röd ficklampa på en meterlång lädersköldpaddshona som lägger 40 ägg i gropen. Hon skyfflar med simfötterna så sanden skvätter förbi våra bara ben. 30 personer följer hennes långsamma hasande tillbaka ner i oceanen i den becksvarta natten.
Nästa gryning glider kanoten sakta genom Tortugueros djungel. En liten en kajmanunge tittar upp över ytan och en spindelapa tjoar 30 meter upp i lövverket. Att flyta genom regnskogens lågmälda ljudmatta ger en känsla av ett välbevarat paradis, oförstört av människan, med respekt för naturen och djurens rätt att existera i sin naturliga miljö. Detta äventyr känns som en dröm sedan Tintin-lekarna som liten grabb.

Spottar lava
För djur- och naturälskare finns knappast ett ljuvligare ställe på vår jord. En fjärdedel av landet som är dubbelt så stort som Småland, är nationalparker med jaguarer, kolibrier små som valnötter, skalbaggar stora som händer och meterlånga lädersköldpaddor som kommer för att lägga sina ägg.
Costa Rica är fyllt av starka upplevelser, som några dagar vid aktiva Arenalvulkanen på det gröna höglandet, långt från det varmfuktiga låglandets bananodlingar längs kusten.
På vägen dit upp stannar vi till vid en liten vägkrog och får god kyckling med kryddig bönröra. Vi möts av välkomnande blickar i den enkla serveringen och blir bjudna på kaffet. De fina asfaltsvägarna passerar branta kaffeplantager upp mot inlandets vulkaniska bergskedja med sin högsta krater på 3.800 meter.
Klockan sju går den stora klotformade brandgula solen ner som en rullgardin. Och wow, vilken syn! Arenalvulkanen spottar ur sig en jämn ström av lava som rinner nerför och målar det konformiga berget i röda stråk.

Magisk känsla
Termalbadet med utsikt mot kratern ett par kilometer bort är som en surrealistisk hallucination. Den smakfulla anläggningen har ett 20-tal bassänger med varmt vatten, vattenfall och avkopplande svala bassänger i detta tropiskt svettiga klimat. Det är en magisk känsla att ta en öl i poolen och höra de glödande stenarna dunsa ner för sluttningen.
Tintin-äventyret fortsätter genom pastoralt gröna landskap som påminner om irländska hedar med betande hästar, fast med sockerrörsodlingar intill.

Bohemiska surfarbyar
Färjan till Nicoyahalvön på Stillahavskusten tar en timme och betagande strandbukter uppenbarar sig. Bohemiska surfarbyar som Montezuma har loj bohemisk atmosfär.
Vart man än kommer är invånarna som kallar sig ”ticos” hjälpsamma, med en lugn och positiv attityd till livet.
– Detta är det coolaste, vackraste och skönaste stället i hela Centralamerika, försäkrar surfaren Carlos Gutierrez som övergav storstadslivet i sin hemstad Buenos Aires i Argentina för att surfa här på heltid vid stränderna i Puerto Coyote och Tamarindo.
Costa Rica griper tag i hjärtat. Det är ett ännu mer överraskande, vänligare och äventyrligare ”Tintin-land” än man kunde föreställa sig. Och det finns på riktigt!

Andreas Strömberg
andreas.stromberg@ttspektra.se