Hellsings kråka i nyupplaga

Recensioner Artikeln publicerades

Bilderbok: Den krångliga Kråkan

Text: Lennart Hellsing

Bild: Poul Ströyer

Förlag: Rabén & Sjögren

Lennart Hellsing debuterade 1945 och är än stil going strong i det barnlitterära Sverige som han varit med om att utforma. Han är de många rollernas man – författare för både barn och vuxna, kritiker och teoretiker och få har som han varit med om att skapa interartiella bilderböcker – allkonstverket är hans signum.

Den krångliga kråkan utkom för första gången 1953 och kommer nu i ny upplaga;

”Det växte en skog på Kråkmåla hed,

men man såg inte skogen för bara träd.

Där bodde sju kråkor – kråkfar och kråkmor

Och fyra kråksystrar och en kråkbror.”

Det är aktiva kråkor och konstigt vore det annars – det mest svänger hos Hellsing, orden blir visa och visorna bär orden.

Kråkbrorsan kan inte hålla näbben från bondens körsbär och en dag åker han fast, den arga bonden fångar honom i ett handfast grepp. Bonden tänker att den kråkan kan göra nytta på gården. Sagt och gjort han ger kråkan en såg att såga upp veden med men kråkan han kapar flaggstången i prydliga bitar. Bonden ber kråkan hämta vatten och det gör han men han ”hälld’et på katten.” Till slut får bonden nog av den krångliga kråkan och ? äsch ta och läs själva.

Och – hoppas att Lennart Hellsing inte läser Borås tidning – för han var faktiskt bättre förr. Men så fanns ju också den härliga, egensinnige illustratören Poul Ströyer då. Dessa herrar ihop är bara så bra. Nu väntar jag på en nyutgåva av Bagare Bengtsson och Sjörövarbok också – böcker som på sin tid skrämde tanter!

Eva Wahlström